Nové přírůstky Na statku

9. březen 2012

Na statku v ostravské zoologické zahradě se to v tomto období hemží drobotinou. Ve stádech domácích ovcí a koz přibylo hned několik mláďat.

Stádo vzácného českého plemene ovce domácí – valašky se rozrostlo o dvě mláďata. Beránek přišel na svět 20. února a ovečka o dva dny později, tedy 22. února. Za celé období chovu těchto ovcí v ostravské zoo (od roku 2005) se podařilo odchovat celkem 15 jehňat.

Ve společném výběhu zástupců africké domácí fauny běhají mláďata ovcí a koz kamerunských. Malí i velcí návštěvníci se zde mohou těšit z devíti kůzlat a tří jehňat. Všechna kůzlata jsou samičky, první se narodila 21. ledna, poslední 31. ledna. Mezi jehňaty je jeden beránek narozený 13. ledna a dvě ovečky ze 13. a 14. února. Ovce kamerunské svým vzhledem příliš klasické ovce nepřipomínají, protože jsou krátkosrsté. Ve své domovině jsou chovány především pro maso.

Ovce valaška

Všechna mláďata jsou k vidění ve výbězích v nově vybudovaném komplexu s domácími zvířaty Na statku, který byl otevřen v roce 2010 na místě původní dětské zoo. Investorem bylo statutární město Ostrava, zřizovatel naší zoo.

Vidět i pohladit si zde zájemci mohou i několik dalších plemen domácích zvířat.

Jehňata ovce valašky
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio