Proti rozšíření stáčírny pitné vody protestují lidé v Malé Skále

12. březen 2012

Lidé v Malé Skále na Jablonecku nesouhlasí s chystaným rozšířením tamní stáčírny pitné vody. Obci se nelíbí ani připravovaná stavba mostu, který by vyvedl kamiony mimo obydlenou zónu. Velká auta proplétající se úzkými uličkami přitom trápí tamní obyvatele už teď. Pokud se ale továrna rozšíří, má jich tam jezdit až dvakrát víc než v současnosti.

Firma Veseta má povolení platné až do konce roku 2017. Z vrtu v Malé Skále může stáčet až třináct litrů pitné vody za sekundu. Ani zdaleka tento limit teď nevyužívá. I tak mají ale kamiony problém se k lince dostat. Projíždějí středem obce a vytáčejí se v jejích úzkých uličkách. Obecní úřad proto nechal změřit to, jaký dělají hluk.

„Dochází k překračování hygienických limitů hluku... Ze stávajícího měření vyplývá, že by tam měly jezdit maximálně čtyři kamiony denně... Některý den jede přitom až dvacet kamionů.“ říká starosta Malé Skály Michal Rezler.

Už několik let se proto připravuje stavba nového mostu přes řeku Jizeru, který by kamiony nepřiváděl těsně k rodinným domům. Majitel stáčírny, firma Veseta, ale teď záměr spojil s navýšením kapacity stáčení a stavbou nové haly. Právě ta lidem v Malé Skále vadí. Podle rozhodnutí zastupitelů by mimo jiné její velikost rušila při pohledu z okolních skalních vyhlídek.

Připravovaná stavba je ale v území vyčleněném jako průmyslová zóna. Upozorňuje ředitel CHKO Český ráj Jan Mocek: „Stavba sodovkárna na Malé Skále je pouze jednou stranou v chráněné krajinné oblasti – většina plochy stavby je za hranicemi CHKO Český ráj...“ Právě proto zástupci chráněné krajinné oblasti proti chystané stavbě neprotestují. Pokusili se ale vyjednat, aby opticky tolik nerušila.

Obci ale podle starosty Rezlera jde také o to, že nová stavba by při velké vodě mohla zvednout hladinu řeky až o čtvrt metru. Malá Skála proto trvá na tom, aby záměr stavby nové stáčírny a mostu prošel kompletním posouzením jejího vlivu na životní prostředí. Firma Veseta přitom v oznámení záměru, který teď projedná krajský úřad, počítala se zahájením stavby mostu už letos.

autor: leš
Spustit audio