Plzeňská Techmania stěhuje Entropu, ohrožuje ji prach

13. březen 2012

Plzeňská Techmania přestěhuje do depozitáře slavnou a „kontroverzní" plastiku Entropu. Je to nutné kvůli stavebním pracím, které by mohly ohrozit její funkčnost. Entropa, která je vysoká a široká 14 a půl metru a váží osm tun, byla dosud vystavena v nezrekonstruované části science centra, do které mohli návštěvníci nahlížet velkými francouzskými okny. V hale teď vzniká celá řada nových expozic.

Plastika Entropa, která od září 2010 slouží jako výuková pomůcka a zároveň exponát v plzeňském science centru, se na čas stěhuje do depozitáře.

V Techmanii od ledna probíhají zásadní stavební práce, které do poloviny roku 2014 zcela změní tvář science centra. Tyto práce se už dotkly i největší haly, kde je umístěna interaktivní plastika Davida Černého, a proto je nutné toto dílo na čas demontovat a uskladnit do depozitáře. Jinde v areálu není v současné době možné ji umístit.

Před prachem je už chráněna i populární část Entropy satiricky zobrazující Itálii

Interaktivní plastika, která je z části mechanizovaná, by mohla být ohrožena vysokou prašností, která je při stavebních pracích nevyhnutelná. V současné době hledáme Techmania vhodný sklad na Plzeňsku, kde by ji dočasně umístila. Entropa se do Techmanie vrátí, a to po skončení hlavních stavebních prací na přelomu zimy a jara 2013/2014.

V hale, kde v budoucnu vzniknou nové expozice science centra zaměřené na fyziku, kinematografii, vodní svět, lidské tělo nebo obnovitelné zdroje energie, byla Entropa instalována 6. září 2010. Od té doby ji v Techmanii mohlo vidět už více než sto tisíc návštěvníků.

Dočasné uskladnění Entropy se dotkne i informačního centra Europe Direct Plzeň, které v Techmanii sídlí. Musel se zastavit velmi populární program Evropa tak trochu jinak, který zejména děti a středoškolskou mládež hravou formou seznamoval s problematikou multikulturního soužití v Evropské unii. Zdarma nabízený program oslovil za více než rok už stovky zájemců, kteří si s pomocí přednášek a pracovních listů vážících se k Entropě mohli udělat vlastní názor jak na evropské otázky, tak na satiru, kterým je Entropa pověstná a třeba i debatovat o trendech současného evropského umění.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio