14. března 2012

14. březen 2012

Nataša Mirković-De Ro & Nenad Vasilić: Soulmotion

Původem sarajevský skladatel Goran Bregovič patří k nejúspěšnějším žijícím autorům na poli scénické hudby i popmusic a je jedním z mála umělců, kteří se svými filmovými skladbami úspěšně vystupují na koncertech. Před světovým publikem se prosadil uprostřed 90 let hudbou k filmům svého krajana Emira Kusturici Underground či Dům na pověšení.

Dřívější skladby, které Bregovič vydával se sarajevskou rockovou skupinou Bijelo Dugme zůstaly trochu nezaslouženě ve stínu jeho pozdějších filmových hitů – a to až do loňského roku, kdy coververze některých z nich zařadila na své album zpěvačka Nataša Mirković, která pochází rovněž z Bosny. Písním, původně zpívaným s doprovodem elektrických kytar, dala novou, velmi osobitou tvář, natočila je totiž s doprovodem jediného nástroje, kontrabasu, na který hraje Nenad Vasilić ze Srbska.

Na Zadnjem Sjedištu Moga Auta

Tvoje Oči

Bosenská zpěvačka Nataša Mirković je aktivní v několika disciplínách. Hraje divadlo, zpívá s balkánskými dechovkami, ale též se pohybuje ve vážné hudbě, natočila například velmi zajímavé zpracování cyklu Zimní cesta, který zkomponoval rakouský skladatel ranného romantismu Franz Schubert. My uslyšíme Natašu Mirković v další skladbě z repertoáru skupiny Bijelo Dugme z bývalé Jugoslávie, kterou vedl skladatel Goran Bregovič, bude to milostná píseň o bílé růži.

Ružica Si Bila

Ti Si MI U Krvi

S’ Tobom Je Prava Stvar

Vedle skladeb Gorana Bregoviče si bosenská zpěvačka Nataša Mirković na album Soulmotion vybírala i z repertoáru dalších rockových skupin bývalé Jugoslávie. V Záhřebu vznikla před 35 lety skupina Azra, kterou vedl kytarista, skladatel a zpěvák Branimir „Johnny“ Štulić. Ten je autorem skladby Krásné ženy procházející městem, zpívá opět Nataša Mirković z Bosny.

Lijepe Žene Prolaze Kroz Grad Autor: Branimir „Johnny“ Štulić

Kad Zaboraviš Juli

Što To B’Ješe Ljubav

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Goran Bregovič

CD Good Night and Good Luck, 2005 Concord Music Group TV Is The Thing This Year (Phillip Medley, William Sanford)

Spustit audio