Lidský virus a psí rakovina

14. březen 2012
Monitor

Lidský virus EBV se zřejmě adaptoval na nového hostitele – psa. A stejně jako u člověka u něj může vyvolat nebezpečné nádorové bujení.

Asi 90 % všech lidí prodělalo infekci virem Epstein-Barrové neboli EBV. U někoho vyvolá mononukleózu, jiný si jí ani nevšimne a virus vstoupí do latentní fáze. Přetrvává v bílých krvinkách B lymfocytech a většinou nezpůsobuje žádné problémy. U některých lidí však jeho přítomnost zřejmě přispívá k nepřirozenému množení krvinek a vzniku různých typů lymfomů. Až dosud se zdálo, že virus Epstein-Barrové napadá pouze člověka.

Po našem boku však už asi 15 000 let žijí psi. Vědce z Pensylvánské univerzity proto zajímalo, jestli se virus, který se dá považovat za nesmírně úspěšný, nemohl adaptovat také na ně. Výsledky jejich studie takovou možnost podporují. V krvi osmi psů trpících lymfomem a v krvi tří zdravých psů vědci našli protilátky, které dokazují, že psi se setkali s virem identickým nebo velice podobným lidskému EBV. U některých psů s lymfomem byli navíc schopni najít virovou DNA v nádorově změněných buňkách.

Také na snímcích z elektronového mikroskopu je něco, co nápadně připomíná virové částice. Jsou to vůbec první důkazy o tom, že lymfomy našeho nejlepšího přítele může vyvolávat virus, který pochází od člověka. Zároveň naznačují, že pokud jde o infekci EBV, fungují lidé a psi velmi podobně. Psi by se tak mohli stát novým modelem pro výzkum nemocí, které souvisejí s virem Epstein-Barrové.

Zdroj: University of Pennsylvania

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio