Světový tisk: Tak kde jsou irácké zbraně?

I ti, kdo s válkou v Iráku souhlasili, museli být překvapeni, píše deník New York Times. Šéf zbrojních inspektorů David Kay potvrdil, že Irák neměl zbraně hromadného ničení. Bushova administrativa v reakci mlčí. Žádné omluvy, žádné rezignace, žádné vyšetřování politického debaklu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční tisk

zahraniční tisk | Foto: Jan Rosenauer

Jedině podrážděný Cheney se snaží ze všech sil zabránit nezávislému vyšetřování desinformací. Nezávislý vyšetřovatel totiž sice v~Británii osvobodil premiéra Tonyho Blaira ale veřejnost už není na pochybách, že je viníkem.

V USA nechce nikdo nést za iráckou chybu odpovědnost. Přitom vládní strategie poškodila naši pověst ve světě, kritizuje deník. Pentagon - tedy ministerstvo obrany - zatahuje politiku do všeho. A ti, kteří jsou s ním loajální, se nemusí bát, že budou za své chyby pykat. Stejně tak je na tom i prezident Bush. Každý jiný prezident už by rozjel hloubkové vyšetřování, hlavně v CIA, amerických tajných službách. Bush ale drží se svými kamarádíčky. Co se stalo s naší zemí, že mu to necháme projít? Ptá se tamní deník New York Times.

Postavení žen v muslimském světě je podle většiny zdejších médií neodvratně spojeno s hříchem, píše nezávislý saudskoarabský list Arab News. Jeden náboženský učenec zrovna minulý týden prohlásil za hřích, když žena řídí vůz. Proč? Protože svět aut je světem mužů. Obě pohlaví se tak dostanou příliš blízko. Takové pokušení by - podle vědce mohlo znamenat úplné rozvrácení morálních hodnot

Na světě je asi jedna celá tři miliard Muslimů, počítá deník. Z toho je polovina žen. Dejme tomu, že tři sta milionů z nich má řidičský průkaz. Všechny jsou teď v prudkém morálním ohrožení. To by zcela změnilo motoristický svět. Taky etickou pokleslost řízení auta bude nutné důkladně prozkoumat, ironizuje deník. A co teprve na pracovištích muži a ženy jsou tam přece tak blízko!

Islám je přitom jedním z nejtolerantnějších náboženství. Nezakazuje ženě řídit auto ani chodit do práce. Je jen na nás, jak ho pojmeme. Dva miliony mužů a žen dnes, v těsné blízkosti, konají svou pouť do Mekky. Budou prosit Boha o odpuštění. Měli by si vzpomenout na tři sta milionů žen, které podle některých žijí v hříchu. Dokončuje svou ostrou polemiku deník Arab News.

Co mají společného indické děti ulice, japonští železničáři, brazilští farmáři a evropští aktivisté? Všichni byli účastníci čtvrtého Světového sociálního fóra. Konalo se v Bombaji a tématem bylo: je možné vytvořit jiný svět. Informuje o tom dnes britský deník Guardian. Konference představuje alternativu Světového ekonomického fóra, které se konalo nedávno ve Švýcarsku. Bombajští delegáti ale vyznávají zcela jiné hodnoty: rovnost, spravedlnost, svobodu. V neposlední řadě pak, jak jeden z účastníků poznamenal, lásku.

Účastníci sociálního fóra tvrdí: rozdíly mezi lidmi nelze řešit válkami. V Izraeli, na Srí Lance, v Kašmíru, by měli především diskutovat. Nesouhlasí s důsledky globalizace. Velké potravinářské firmy prý zneužívají nedostatkovou indickou vodu k~výrobě svých slazených nápojů. Trh by se měl podřídit jiné filosofii: solidaritě národních ekonomik a rozvíjejícímu se fenoménu družstevního vlastnictví. To se uplatňuje například v jedné cukrové rafinérii v Brazílii, která zkrachovala. Její vedení převzali dělníci.

Třetí poselství, které fórum vysílá do světa, se týká zrušení kastovních systémů. Nedotknutelných je jen v Indii na dvě stě padesát milionů. Tihle lidé jsou nuceni brát podřadné práce z generace na generaci. Bez možnosti změny. Fórum nechce změnit svět, jen tvrdí, že jiný svět je možný. Minority je třeba chránit, popisuje závěr sociálního fóra deník Guardian.

Tenista John McEnroe si položil hypotetickou otázku. Až se za dvacet let na Australian Open potká dítě André Agassiho a Stefi Grafové s~potomkem LleytonaHewitta a Kim Clijstersové, kdo vyhraje? Píše deník Australian. Agassi znamenal pro tenis všechno. V~mládí byl drzý a průbojný, později moudrý a rozvážný veterán. Nejdříve šílenec v džínovině, pak guru moderního tenisu. Teď se ale realita mění. V semifinále Australian Open porazil tenisovou legendu mladý Marat Safin. Bývalá světová jednička Agassi teď propadla až na sto jedna čtyřicáté místo v žebříčku.

Agassi se však svého snu nevzdává. Do Austrálie jel s jasnou ideou vítězství. I teď tvrdí pokaždé, když spadnu na dno, znamená to pro mě možnost zvednout se a zapojit se zpátky do boje. Deník Australian však namítá: s takovou odejde Agassi stejně nejspíš brzy do důchodu. A tenisový svět ho bude moc postrádat. Měl totiž vždycky smysl pro dobrý servis, dodává australský list Australian.

Všechny slovenské deníky se věnují kandidátům na prezidenta. Přinášejí analýzy šancí 12 nominovaných na úspěch. Shodují se, že favorité jsou čtyři. Rudolf Schuster, Vladimír Mečiar, Eduard Kukan a Ivan Gašparovič. Z deníku Pravda, z komentáře Boj o stříbro, cituje zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová: TISK

Jan Šmíd, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme