Zoo Děčín stěhuje zvířata ze zimovišť

14. březen 2012

Děčínská zoologická zahrada pomalu zavírá zimě vrátka. Začala se stěhováním zvířat ze zimovišť.

Vyhřátou zimní ubikaci opustili již například opeřenci – seriemy rudozobé. Po nich přišla na řadu i želva bahenní, která je k vidění u expozice vlků hřivnatých.

„Že je ten správný čas na přesun zvířat ze zimovišť, nám ukázala sama příroda. Vylákala na sluníčko zvířata, která se o přezimování starají sama. Při slunečném počasí už byly k vidění například zmije obecné nebo skokani hnědí. Noční teploty mírně pod bodem mrazu nyní už zvířatům neuškodí,“ uvedl zoolog Roman Řehák.

Na vypuštění čekají už jen dva druhy zvířat: hoko proměnlivý a želva nádherná. Zatímco hoka čeká pouze přesun z Ptačího domu do expozice v horní části zahrady, želvy návštěvníci neuvidí dříve, než bude dokončena oprava bazénu vodního ptactva. „Je třeba vyřešit jeho protékání a vyměnit staré parkosy za nové. Jen co se rybníček znovu napustí, poputují želvy do výběhu,“ doplnil zoolog.

Přesun zvířat do venkovních expozic

Kompletní jarní výměnu parkosů chystá zoo také v Expozici Českosaské Švýcarsko, u krkavců velkých dojde i na výměnu hnízdních budek. Další práce začnou díky počasí také opět v expozici psounů prériových, kterou obývají společně s ursony kanadskými. Zvířata jsou v současné době v zázemí, s opravami výběhu se začalo již během zimy. Po ukončení rekonstrukce by se zpět měla nastěhovat rodina psounů prériových rozšířená o nové členy. Ti by měli během jara přijít ze zoologických zahrad v Olomouci a Ohradě. Tuto rekonstrukci finančně podpořila firma Valdemar Grešík – Natura s.r.o.

Bazén pro vodní ptactvo prochází rekontrukcí
autor: Zoo Děčín
Spustit audio