Velký zájem o referenda o jaderném úložišti - lidé říkají ne!

Referenda o výstavbě úložiště vysoce radioaktivních odpadů v sobotu proběhla v Budišově a Náramči na Třebíčsku. Nehlasovalo se ale jenom tam. Jednoznačné odmítnutí vyslovili v plebiscitu obyvatelé obcí Lodhéřov a Deštná na Jindřichohradecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla

Vladimír Špidla | Foto: Luboš Pavlíček

Předseda občanského hnutí Zdravý domov Vysočina Jiří Horák z Budišova využil návštěvy premiéra Vladimíra Špidly a na besedě s občany v Náměšti nad Oslavou se ho zeptal, do jaké míry jsou výsledky referenda závazné.

Na otázku, jak byl s premiérovou odpovědí spokojen, Horák odpověděl: "Pan premiér odpověděl jen na část mé otázky a s odpovědí příliš spokojený nejsem. Může se tedy stát, že pokud občané rozhodnou v referendu, že úložiště na území své obce nechtějí, nebude na to brán zřetel. Podle současného právního řádu to možné je. Toho se obáváme."

Velký zájem byl také u obyvatel obcí Lodhéřov a Deštná na Jindřichohradecku. I tam se vyjadřovali k výstavbě jaderného úložiště. Kromě těchto obcí jsou na seznamu vytipovaných lokalit pro sklad i Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejovice-Vlksice v Jihočeském kraji.

Téměř 95 % obyvatel se jasně proti úložišti vylovilo už dříve v obcích Oslavička, v Hodově a také v Rudíkově na Vysočině.

Obce u jaderných elektráren by mohly získat určité finanční kompenzace. Podle premiéra Špidla by peníze na vyrovnání většího zatížení, které plyne z blízkosti jaderného zařízení, měly být součástí některého z chystaných zákonů o energetice.

Milan Kopp, Petr Večeřa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme