Třebíčský radní je ve střetu zájmů, výběr operátora proběhl za podivných okolností

15. březen 2012
Zprávy z

Třebíč mohla podle opozice ušetřit za mobilní telefony. Výběr mobilního operátora proběhl na radnici nestandardním způsobem. Na výběru společnosti Telefónica O2 mohl profitovat jeden z radních.

Bez výběrového řízení a bez stále častěji využívané elektronické aukce, kde lze výrazně ušetřit, probíhal výběr mobilního operátora pro třebíčskou radnici. Přitom, jak jsme zjistili, odborníci tuto službu - tedy uspořádání výrového řízení mezi mobilními operátory - městu Třebíč přímo nabízeli. Na vše upozornila opozice a později se objevilo i podezření na možný střet zájmů jednoho z radních. Bývalý starosta Ivo Uher to považuje za nehoráznost a poukazuje na možnou korupci.

0:00
/
0:00

Jak Region zjistil, pro prodloužení smlouvy bez výběrového řízení hlasoval i radní Martin Svoboda, jehož firma Kapucín Telefónicu O2 na Třebíčsku přímo zastupuje. V době uzavření smlouvy mezi městem Třebíč a Telefónicou O2 měl Kapucín dokonce výhradní zastoupení pro Třebíčsko a za dlouhodobé klienty pobírá od Telefónicy provize. Podle právníků Transparency International, které jsme oslovili, jde o jasný střet zájmů. Sám Svoboda to ale odmítá.

Město si stojí za tím, že o peníze nepřijde. Podle místostarosty Pavla Pacala ve skutečnosti ušetří mnohem více, než 40%, o kterých radní v počátku mluvili. „Tady je potřeba říct, že už v roce 2011 jsme provedli optimalizaci, kdy se nám podařilo cenu stlačit o 20% oproti tomu, co bylo v předchozích letech,“ říká Pacal a zdůrazňuje, že po přidružení všech příspěvkových organizací města pod jednu smlouvu bude úspora za telefonní služby ještě vyšší. Může dosáhnout až 70%. „Některé příspěvkové organizace totiž stále ještě telefonují na twist karty a provolávají velké peníze.“

0:00
/
0:00

Další podrobnosti zjišťujeme.

autor: Michal Malý
Spustit audio