I mláďata obyčejných druhů mohou být neobyčejná!

15. březen 2012

Jaro pučí v pražské zoo. Čerstvě narozená mláďata tu potkáte na každém kroku. Které z nich by se mohlo stát nejroztomilejším tvorem letošního roku? První kandidáti se narodili v posledních dnech. Pražská zoo láká návštěvníky na čerstvě narozená prasátka a paovce.

V pátek 9. března přišla na svět v Zoo Praha dvě selátka pekari páskovaných. Jedná se o dva drobné a nesmírně roztomilé samečky, kteří jsou až na zlatavou barvu věrnou kopií svých rodičů. Mají sice nápadně krátké čumáčky, ale nechybí jim světlý štětinatý límec a hlavně chuť stále něco objevovat a prozkoumávat. Návštěvníci je najdou v horní části areálu zoo.

V přírodním skalnatém výběhu v dolní části areálu zase mohou návštěvníci pozorovat dovádění hned osmi letošních mláďat paovcí hřivnatých, která se narodila samicím přímo na plošinách skalní stěny!

Malé paovce jsou velmi hravé

Mláďata paovcí jsou velmi šikovná a od začátku jsou na skále jako doma. Jakmile oschnou po porodu, podobně jako u jiných kopytníků následují samici. Jen když matka vidí, že je mládě slabší, zůstane s ním nějaký ten den na místě,“ uvádí vrchní chovatelka Věra Makovská. „Nikdy se nestane, že by se zdravé mládě zranilo!

Mláďata prasátek pekari i paovcí jsou atrakcí zvláště pro děti. Poté, co dospějí, putují z pražské zoo jak do zoologických zahrad po celé Evropě, tak k soukromým chovatelům.

Chov pekari páskovaných v Zoo Praha má sedmdesátiletou tradici. První sameček přišel již v květnu 1942 od soukromého chovatele. První mláďata se narodila v roce 1952 a dodnes jich je přesně 175.

Samice paovce hřivnaté s mládětem

Pekari páskovaný (Pecari tajacu) vzhledem připomíná malé prase divoké, ovšem není řazen do stejné čeledi sudokopytníků, nýbrž stojí samostatně. Žije ve skupinách a pochutnává si na spadaných plodech, kořenech a travinách, nepohrdne malými živočichy, ptačími mláďaty či drobnými hlodavci. Miluje bahenní lázně. Pekari je velice rychlý a při ohrožení neváhá použít ostré zuby k obraně. I když není v dospělosti vyšší než půl metru a váží do 20 kg, je třeba se před ním mít na pozoru.

Paovce hřivnatá (Ammotragus lervia) je severoafrický druh kopytníka z příbuzenstva koz. Samci mají obrovské rohy, které mohou být dlouhé až 85 cm. V Zoo Praha se každý rok narodí kolem 15 mláďat, nejčastěji na jaře. Výjimečná nejsou dokonce ani dvojčata.

autor: Zoo Praha
Spustit audio