Režisér Wajda natáčí film o Lechu Wałęsovi

16. březen 2012

Po britském filmu Železná lady o bývalé premiérce Margaret Thatcherové se chystá další snímek o dosud žijícím politikovi.

Polský režisér Andrzej Wajda natáčí příběh bývalého polského prezidenta a vůdce protestů proti komunistickému režimu Lechu Wałęsovi.

Sněží. V ulicích severopolského města Gdaňsk utíkají demonstranti před ozbrojenými policisty a tanky. Jeden z obrněných vozů hoří. Tak vypadá jedna ze zveřejněných scén nového filmu polského režiséra Andrzeje Wajdy. Začal ho točit už ke konci minulého roku, ale teprve nedávno se konkrétněji svěřil médiím, co mohou od snímku Wałęsa očekávat. „Nebude to oslavný film, ale ani kritika jeho osoby," uvedl podle Polské tiskové agentury 85letý režisér. „Jestliže chce někdo natočit film proti Wałęsovi, ať to udělá, ale ode mě se to čekat nemůže," dodal.

Lech Wałęsa podle jeho názoru sehrál velmi pozitivní roli. Andrzej Wajda zdůraznil, že v minulosti byli vůdci, kteří v boji s okupanty posílali na smrt mladé lidi. „Wałęsa však nevystavil nebezpečí smrti nikoho a dělal vše pro to, aby zabránil prolévání krve," vysvětlil režisér svůj postoj k tomuto nositeli Nobelovy ceny míru z roku 1983. Bývalého elektrikáře z gdaňských loděnic vnímá podobně jako bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu.

Otázku, která vyvstala po filmu Železná lady - a tedy zda je vhodné točit filmy o žijících politicích, si nepřipouští. „Pro mě bylo velké dilema, jak k tomuto tématu přistupovat. Mimo to Wałęsa byl vytlačen řadou těch, kteří mu dluží za svou svobodu. A to mě rozčiluje," říká významný polský režisér. V době prezidentství Lecha Wałęsy se střídaly vlády téměř každý rok, nedařila se ekonomická transformace a v závěru své politické kariéry prezident zabředl do anti-semitských útoků. Navíc se koncem 90. let objevily informace, že tento vůdce hnutí Solidarita spolupracoval v 70. letech s bývalým režimem. Tato otázka je v Polsku stále živá, i když dnes 68letý Wałęsa popírá, že by s bývalou Státní bezpečností doopravdy spolupracoval.

Snahy natočit o Wałęsovi film, mají v Polsku mnohaletou historii. Mezi těmi, kdo o podobném snímku uvažovali, byla i režisérka Agnieszka Hollandová. Jejím záměrem bylo nahlédnout na události kolem hnutí Solidarita očima Wałęsowy ženy Danuty. Avšak chyběl scénář. O ten se nakonec postaral scenárista a dramatik žijící v New Yorku Janusz Głowacki, kterého podle týdeníku Polityka doporučil Wajdowi jeho neméně slavný kolega Roman Polanski. Výhodu Głowackého viděl v tom, že nebyl zasažen post-komunistickou přeměnou Polska. Janusz Głowacki emigroval do Spojených států poté, co byl v Polsku začátkem 80. let vyhlášen výjimečný stav. Současně byl ale přítomen zrození hnutí Solidarita v roce 1980. Glowacki sice přiznal fascinaci Wałęsovou osobností, ale nechtěl vytvářet kolem bývalého prezidenta opěvný kult. Je podle něj téměř jisté, že Polákům by se takový film nelíbil.

Andrzej Wajda si přesto není jistý, zda jeho nejnovější snímek sklidí ovace. „Možná diváci zareagují jako v roce 1957, kdy jsem natočil Kanály, tedy film o Varšavském povstání. Ale já jsem tehdy nenatočil příběh o hrdinech na barikádách, byl to příběh o poražených lidech, kteří kanály utíkají před Wehrmachtem, SS a gestapem," svěřil se režisér.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio