Kamélie sestra čaje

16. březen 2012

Výstava o kaméliích je jednou z mála, které se konají mimo areál Botanické zahrady hl. města Prahy. Navštívit ji můžete v Konírně Trojského zámku, ve dnech 23. 3.–1. 4. 2012, vždy od 9 do 17 hodin.

Botanická zahrada výstavu připravuje ve spolupráci s Česko-japonskou společností, Galerií hlavního města Prahy a Národním památkovým ústavem, a. s.

V reprezentativních prostorách konírny Trojského zámku se představí kamélie nejen coby krásný květ, ale i jako užitečná rostlina a jako sestra čaje. Seznámíme se také s historií pěstování kamélií v Čechách.

Během akce můžeme ochutnat čaje v čajovně U Cesty, která se stane součástí výstavní expozice. O víkendech bude zajištěn prodej rostlin ze Zámeckého zahradnictví v Rájci – Jestřebí a poradenská služba.

Navíc, ve čtvrtek 29. 3. od 17.30 proběhne v rámci přednáškového cyklu přednáška Kamélie ve výstavním sále botanické zahrady. Přednáší Evžen Kopecký.

Česko-japonská společnost zajišťuje:

Kamélie

Sobota 24. 3. v 15 h – Čajový obřad (škola Urasenke)
Sobota 31. 3. v 15 h – Ukázky aranžování ikebany (škola Sogetsu)

Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví Japonska v ČR.

Pár vět ke kaméliím…

Trocha botaniky: Rod Camellia patří do čeledi Theaceae – čajovníkovité a dnes zahrnuje asi 119 botanických druhů. V posledních letech se objevuje i mnoho mezidruhových hybridů. Většina registrovaných odrůd patří k druhu Camellia japonica.
Původ: Kamélie pocházejí z jihovýchodní Asie, především Číny a Japonska, kde byly záměrně pěstovány již v 6. století. Vždy zde patřily k oblíbeným, uctívaným a šlechtěným rostlinám. I dnes se zde můžeme setkat se stromy staršími 600 let, rostoucími u buddhistických chrámů a klášterů. Byla a je ozdobou chrámů a květinou užívanou k výzdobě chrámů.
Cesta na starý kontinent: Evropu kamélie „dobývají“ po roce 1792, kdy jsou importovány čínské a japonské odrůdy bílé, červené a pruhované a v roce 1806 růžové.
Kamélie v módě: Vévodkyně de Berry v roce 1820 své šaty na francouzský dvorní ples vyzdobila květy kamélie. Brzy měla zástupy následovnic i následovníků (ano, i muži si svůj šat zdobili živou kamélií!). Na upevnění květů vyráběli klenotníci speciální držáky jako doplněk rób pro návštěvy plesů a divadel.
Kamélie inspirací umělců: Snad nejznámější je Dumasova Dáma s kaméliemi a Verdiho La Traviata. Kamélii opěvují básníci F. L. Čelakovský, S. Čech, J. Vrchlický. Kamélie je námětem děl M. Švabinského či Alfonse Muchy.
Kde vzaly své jméno: Kamélie nesou jméno brněnského rodáka Jiřího Josefa Kamela, misionáře, který svůj život zasvětil výzkumné přírodovědecké práci. Kamélie byla pojmenována na jeho počest, i když ji asi nikdy nespatřil – jestli ano, to prozradí výstava! Jméno kamélii dal roku 1753 tvůrce moderního přírodovědeckého názvosloví Carl Linné.
Využití: Kamélie mohou být dlouhověkou ozdobou chladných prostor a atraktivní zelení v letní zahradě. Kromě krásy květů nabízejí kamélie i hospodářské využití. Ze semen kamélie olejodárné Camellia oleifera se lisuje kvalitní olej, z čajovníku Camellia sinensis vaříme chutný čaj. Kaméliové dřevo se používá v řezbářství i jako kvalitní palivo nevytvářející jiskry.
Kamélie v ČR dnes: V roce 1973 skončil ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích výzkum věnovaný pěstování a množení kamélií. Větší část sortimentu se přestěhoval do Zámecké zahrady v Rájci, kde dnešní sbírka čítá zhruba 300 (150 klasických + 150 křížených) odrůd a je pravděpodobně největší v ČR. Kamélie dnes nalezneme i v Botanické zahradě UK Praha, v Botanické zahradě v Liberci, v zahradě barokního zámku Lysice, v Květné zahradě v Kroměříži a na zámku Buchlovice.

A ještě několik zajímavostí na konec:

Pro japonské samuraje byl jednoduchý rudý květ Camellia japonica symbolem smrti a znovuzrození.
Velmi nákladnou ozdobou byly kamélie především pro dámy v carském Petrohradu: nechávaly si je vozit rychlými posly z jihu Francie a Itálie (poupata kamélií byla balena do vaty ve vlhkých dřevěných krabičkách).
U nás nejčastěji pěstovanou a nabízenou a na trhu vysoce ceněnou rostlinou je Camellia japonica odrůda Chandleri elegans, která byla vyšlechtěná v Anglii již v roce 1824.
Věk nejstarších čajovníků Camellia sinensis nalezených v Číně se odhaduje na 2 700 let.
Ještě před názvem kamélie bylo užíváno jméno velbludka, velbludenka (překladem jména Camel, Kamel). Bohudík se toto počeštění neujalo.
V jedné z mnoha legend se praví, že kamélie je nejkrásnější mezi květinami, ale nemůže být královnou, protože nevoní...

Plakát výstavy Kamélie sestra čaje
autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio