František Prokop: Děti, škola, pedagogika

20. březen 2012
Vstupte!

S trochou nadsázky bych mohl říct, že hlavnímu tématu dnešního pořadu rozumíme všichni. Říká se přece, že Češi nejvíc rozumějí fotbalu a výchově dětí... Každý ať už vzpomínáme na školu jakkoliv, přece víme, jak by se mělo učit, jaký by měl být učitel, co je pro děti dobré atd. Ale víme to skutečně?

Známe i ty nejnovější tredy v moderní pedagogice? Anebo budeme konzervativně trvat na tom, že ta naše někdejší škola byla přece jen ta nejlepší. Možná vám na některé otázky odpoví i dnešní host Mgr. František Prokop, ředitel Fakultní základní školy Táborská v Praze.

Poprvé jsme se poznali při jedné z besed ČRo Leonardo v Městské knihovně v Praze a mě už tehdy zaujalo, jak tenhle mladý muž o své práci učitele a ředitele přemýšlí.


Zítra ve Vstupte!

Mozek je snad nejsložitější strukturou, s níž se věda a medicína setkaly. Jak funguje? Jak vzniká vědomí? Na tuto výzvu vědci útočí ze všech představitelných stran: od anatomického popisu mozku, od detailního studia jednotlivých buněk tvořících mozek až po počítačové modely a teorie neuronových sítí... O tom všem v zítřejším Vstupte!.

Spustit audio