Ptačí migrace

21. březen 2012
Třetí dimenze

Hovoříme o jejích výzkumech i možnostech sledování prvních poslů jara.

Jaro je tady a s ním se k nám postupně vracejí také stěhovaví ptáci. Jeden z našich prvních poslů jara, skřivan polní, přilétl ze svých zimovišť ve Středomoří do střední Evropy už koncem února. Do konce března by se měly vrátit například vlaštovky nebo první čápi. Do sledování ptačích příletů se můžete zapojit v rámci projektu Jaro ožívá. Podrobnosti o ptačích migracích na vás čekají v dnešní Třetí dimenzi.

Logo

Co ptáky vlastně k migracím vede? Jak se při přeletech orientují a jaké adaptace jim umožňují zvládnout obrovské vzdálenosti? Jaké nástrahy ptáky na jejich dlouhých cestách čekají? Jak se zapojit do jejich sledování?

Pozvání Tamary Urválkové přijala česká koordinátora kampaně sledování Spring Alive Lucie Hošková z ČSO a Mgr. Jaroslav Cepák, Ph.D., vedoucí kroužkovací stanice Národního muzea.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 19. března do 23. března:

Pondělí: první dny protektorátu
Úterý: islám a Evopa
Středa: ptačí migrace
Čtvrtek: spící ložiska plynu
Pátek: environmentální výchova

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.