Invaze Vikingů a jejich myší

19. březen 2012
Monitor

Vikingských nájezdů se nezúčastňovali jen lidé a váleční koně. Hned za nimi se na nové území vydaly myši.

Myš domácí (Mus musculus) je věrným průvodcem člověka. Když se v minulosti lidské populace stěhovaly na nová místa, jejich myši je velmi často následovaly. Výjimkou nebylo ani tažení norských Vikingů, kteří od konce 8. do poloviny 10. století zakládali kolonie ve Skotsku, v Irsku a na ostrově Man. Vydali se i do severního Atlantiku, kde osídlili Faerské ostrovy, Island, Newfoundland a Grónsko. Na nová místa přivezli domácí zvířata jako koně, ovce a kozy nebo drůbež. Spolu s nimi přicestovaly i myši, které se na novém území rychle zabydlely.

Dokazuje to mitochondriální DNA moderních myší z Islandu, Grónska a Newfoundlandu, kterou mezinárodní tým vědců porovnal se vzorky z 10. až 12. století. Pocházely z myších kostí, které archeologové našli na čtyřech vikingských sídlištích z Islandu a východního i západního Grónska. Výsledky studie dokazují, že na Islandu stále žijí myši domácí západoevropské (Mus musculus domesticus), které na izolovaný ostrov přišly spolu s Vikingy. Z Islandu se vikingské myši rozšířily do Grónska, kde však později vyhynuly. Uprázdněné místo čile zaplnily myši domácí středoevropské (Mus musculus musculus), které přišly s další vlnou evropských imigrantů.

Grónsko bylo zřejmě tím nejvzdálenějším místem, na které myši Vikingů pronikly. O tom, že by se dostaly až na Newfoundland, zatím nemáme žádné důkazy. Vikingové zde strávili velmi krátkou dobu a ani oni, ani jejich myši zde nezanechali žádné geny.

Zdroj: BMC Evolutionary Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.