V Zoo Ostrava začala tradiční soutěž pro školy – Velká cena zoo 2012

19. březen 2012

Dnes byla ve výukovém centru ostravské zoologické zahrady zahájena tradiční vědomostní soutěž pro žáky 6.–9. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Soutěž, která se těší velkému zájmu škol z celého Moravskoslezského kraje, pořádá Zoo Ostrava ve spolupráci s Kruhem přátel zoo již od 70. let minulého století. Tématem jarní soutěže, trvající až do pátku 23. března, je „Kampaň pro jihovýchodní Asii“. Ze základního kola soutěže vzejdou finálová družstva, která své znalosti poměří ve druhém kole v sobotu 14. dubna. Zájem soutěžit projevilo 72 škol z celého kraje.

Téma soutěže bylo vybráno podle aktuální kampaně, jež každoročně vyhlašuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Ostravská zoo je jakožto řádný člen EAZA do kampaně také zapojena. Tyto kampaně mají za cíl upozorňovat širokou veřejnost na ohrožení určitých druhů, příp. celé skupiny zvířat a zároveň získat i prostředky na realizaci konkrétních záchranných projektů v místě původního výskytu těchto zvířat.

Letošní kampaň není tentokrát zaměřená na jediný ohrožený druh, příp. skupinu ohrožených druhů, nýbrž na celou oblast. Konkrétně se jedná o oblast jihovýchodní Asie, která patří mezi jednu z nejrozmanitějších oblastí světa, zároveň je však oblastí s největším počtem ohrožených druhů živočichů na Zemi. Příčiny ohrožení zde žijících zvířat jsou nelegální obchod a rychlý úbytek jejich přirozeného prostředí. K úbytku přírodního prostředí významným způsobem přispívá zejména zemědělství a těžba nerostných surovin. Obrovské plochy původního lesa mizí, na jejich místě vznikají plantáže a těžební místa. Nutno připomenout, že na plantážích v jihovýchodní Asii se pěstuje množství plodin nejen pro (s)potřebu tamních obyvatel, ale i nás Evropanů, resp. Američanů. Jeden příklad za všechny – palma olejná, z níž se získává palmový olej. Jedná se o nejlevnější světový olej s velmi širokým spektrem využití. Je obsažen zhruba v polovině všech potravinářských výrobků, např. v sušenkách, ve zmrzlině, v chipsech, v margarínech, v majonéze. Hojně se využívá i v kosmetice pro výrobu šamponů, krémů, pěn na holení, mýdel. Je obsažen i v průmyslových mazivech, a dokonce se používá při výrobě biopaliv.

Kromě této soutěže připravíme v průběhu roku i další aktivity připomínající, že problémy v daleké jihovýchodní Asii se bezprostředně dotýkají nás všech v České republice i v celé Evropě a že za mnohými těmito problémy stojí právě poptávka z Evropy a dalších „vyspělých“ oblastí světa.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio