Chystá se společný projekt monitoringu chřástala polního v Plzeňském kraji a Bavorsku

20. březen 2012

Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Plzeňský kraj a LBV zahájili společný projekt Satelitní telemetrie chřástala polního.

Celý projekt je financován z evropské dotace Interreg IV: Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007–2013. Na spolufinancování projektu se na české straně podílí jako partner také Plzeňský kraj.

Program výzkumu a ochrany chřástala polního v Plzeňském kraji běží již více než 10 let. Plzeňská zoologická a botanická zahrada nastoupila již do rozjetého vlaku a snaží se pomoci tento projekt podporovat. Podílí se jak na monitoringu chřástalů polních na území CHKO Český les, CHKO a NP Šumava a CHKO Slavkovský les, ale také v šíření obecného povědomí mezi veřejností. Společně se členem skupiny pro výzkum chřástala polního z ČSO a zaměstnancem Krajského úřadu Plzeňského kraje odboru ochrany přírody Ing. Jiřím Vlčkem a odbornými pracovníky zmíněných CHKO se rovněž snaží o získání odpovědí na dosud nezodpovězené otázky z biologie tohoto druhu na našem území, ale také na zimovištích.

Chřástal polní (Crex crex) je středně velkým zástupcem čeledi chřástalovitých (Rallidae), velikosti menší štíhlé koroptve s noční aktivitou samců v době toku. Dramatický úbytek početnosti vedl členské státy EU k zařazení tohoto druhu mezi významné evropské druhy ve směrnici 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků. Tuto směrnici převzala ČR do svého právního řádu v zákoně č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.

Skupina odborníků na biologii chřástala polního připravila projekt satelitní telemetrie samců chřástala polního, jehož cílem je najít odpověď na řadu otazníků z biologie chřástalů polních. Pro sledování bude použita technologie vysílačů napájených fotovoltaickými články, která u skrytě žijícího ptačího druhu s noční aktivitou zatím nebyla v Evropě vyzkoušena. Označeno má být v průběhu 2 let celkem 10–12 ptáků, celý projekt má v optimálním případě skončit v roce 2014.

Cílem je:
– sledování disturbance samců po celou hnízdní sezonu
– zjištění, zda jsou značné rozdíly mezi početností volajících samců na hnízdištích mezi prvým a druhým hnízděním způsobeny klimatickými podmínkami, nebo je významná přítomnosti transmigrantů z jiných geografických oblastí
– objasnění důvodů minimální návratnosti kroužkovaných ptáků v dalších letech na lokality odchytu
– zjištění, kdy a kterou trasou ptáci migrují na zimoviště a v jakých biotopech, s jakou úspěšností zimují. Zimují všichni naši chřástali polní v Africe?

Výstupem má být také další optimalizace praktické ochrany a dotačního programu AOE hnízdiště chřástala polního v ČR a také v Horním Falcku.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio