Orangutani se snesou s ekoturisty

20. březen 2012
Monitor

Výpravy ekoturistů stresují divoké orangutany z Bornea. Naštěstí jen na chvilku.

Ostrov Borneo se stále častěji stává cílem ekoturistů, kteří si přejí spatřit divoké orangutany v jejich přirozeném prostředí. Ekoturismus zvyšuje příjmy místních obyvatel a podporuje ochranu přírodních zdrojů. Otázkou však je, jak ekoturisty vnímají sami orangutani bornejští (Pongo pygmaeus morio). Antropologové z Indianské univerzity se pokoušeli najít odpověď u orangutanů, kteří žijí v Lower Kinabatangan Wildlife Sanctuary v malajském státě Sabah.

Ročně sem v rámci ekoturistického programu Red Ape Encounters zavítá asi 250 turistů. Každá výprava může mít nanejvýš sedm členů, kteří na území orangutanů mohou setrvat nanejvýš hodinu. Ke zvířatům se lidé nesmí přiblížit na vzdálenost menší než 10 metrů a musí zachovávat přiměřené chování. Většina pozornosti se zaměřuje na dva divoké orangutany: asi 32 let starou samici Jenny a jejího jedenáctiletého syna Etina.

Samice Jenny

Vědci sbírali vzorky jejich trusu, ve kterých pak stanovovali hladinu metabolitu stresového hormonu kortizolu. Druhý den po návštěvě byla zvýšená, ale v dalších dnech se vrátila do normálu. Vyplývá z toho, že ekoturisté přinášejí Jenny a Etinovi okamžitý stres, ale nevyvolávají stres dlouhodobý či chronický. Orangutani tak vpády ekoturistů zřejmě snášejí lépe než jiné druhy zvířat.

Zdroj: Indiana University

-----

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/aJwUh0kNzzQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.