Prostorová paměť mozku a dveře, dívka pohřbená v posteli

24. březen 2012

Africká kočka ze zkumavky a klonovaná kašmírská koza, meteoritické víno, jadernou náloží proti meteoritům.

Mozek prý spojuje myšlenky s prostorem. Zapomenutá myšlenka se nám lépe vybaví, vrátíme-li se na místo, kde vznikla. Pokud jsme ale mezitím prošli dveřmi, úspěch zaručený není. Američtí vědci experimentálně prokázali, že si mozek „za předělem“ začne myšlenky ukládat takříkajíc do nového „souboru“ a ten předchozí přesune do „archivu“. Vyvolat odložené myšlenky je mnohem obtížnější.

Ve výzkumném středisku v americkém New Orleans se narodilo první mládě ohrožené africké kočky černonohé, počaté „ve zkumavce“. Donosila ho obyčejná domácí kočka... Vědci v indickém Kašmíru zase úspěšně naklonovali kašmírskou kozu, která je proslulá jemnou a hřejivou vlnou. Cílem projektu je zvýšení produkce této vlny a také rozšíření chovu koz do dalších himálajských regionů.

Britští archeologové našli nedaleko Cambridge hrob asi patnáctileté dívky ze 7. století, pohřbené v okrasné posteli. Na poslední cestu dostala také železný nůž, váček skleněných perel a zlatý křížek zdobený granáty. Vědci soudí, že dívka patřila k anglosaské šlechtě. Její výbava názorně ukazuje, že křesťanství pronikalo na Britské ostrovy jen zvolna a trvalo dlouho, než vytlačilo staré pohanské tradice.

Britský podnikatel Ian Hutcheon začal v jihoamerickém Chile vyrábět meteoritické víno. Opatřil si meteorit nalezený v poušti Atacama, vložil jej do sudu s odrůdou cabernet sauvignon a víno nechal celý rok stárnout. K jeho překvapení změnilo barvu a získalo také zajímavou chuť. Hutcheon vínem hostil především návštěvníky svého astronomického střediska u města San Vicente de Tagua Tagua.

V americké Národní laboratoři v Los Alamos s pomocí počítačových simulací ověřili, že řízený jaderný výbuch by skutečně mohl naši planetu zachránit před srážkou s asteroidem. Stačilo by, kdyby k explozi došlo na jeho povrchu. K tak razantnímu řešení by se ale přistoupilo až ve chvíli, kdy by nebyla žádná jiná šance jak asteroid odklonit. I déšť jeho úlomků by na Zemi mohl způsobit značné škody.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 13/2012, 24. – 30. března.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio