Vyšší odborná škola filmová ve Zlíně kvůli nedostatku peněz končí

20. březen 2012

Dvacet let by v tomto roce oslavila Vyšší odborná škola filmová ve Zlíně. Místo bujarých oslav ale chystá tryznu. Výuka v prostorách ateliérů legend animovaného filmu Karla Zemana a Hermíny Týrlové končí.

Ředitel Vyšší odborné školy filmové David Skaunic přiznává, že rozhodnutí ukončit výuku bylo jedním z nejtěžších v jeho životě. Jako manažer soukromého podniku však nemohl agónii dále prodlužovat.

Osiřelý ateliér Karla Zemana

„Hlavním důvodem je ekonomika. Stále se snižuje dotace z ministerstva na vysokoškoláka a u naší školy, která má osmdesát studentů dvacet čtyři zaměstnanců, je to cítit,“ vysvětlil David Skaunic.

David Skaunic ale připomíná ještě jeden z důvodů, který škole uškodil. Klesá totiž kvalita uchazečů. Za léta její existence přitom absolvovali dnes už slavní tvůrci jako Tomáš Řehořek, jehož poslední film Signál jde právě do kin, nebo režisér Aloise Nebela Tomáš Luňák.

Konec filmové školy však nepřišel jako z čistého nebe. Neblahé signály přicházely už delší dobu a proto škola nenabírala nové studenty do dvouletých oborů tak, aby alespoň stávající filmaři mohli svá studia zdárně uzavřít. Bakalářský obor převezme Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

autor: rv
Spustit audio