V chomutovském zooparku se vylíhlo první letošní mládě pelikána bílého

21. březen 2012

Poslední únorový den se v zooparku vylíhlo první letošní mládě pelikána bílého. Vážilo pouhých 120 gramů a na rozdíl od rodičů, kteří jsou bílí, pouze v době hnízdění zrůžoví, je zbarvené šedočerně.

Starostliví rodiče se při sezení na vejcích celých 36 dní pravidelně střídali. Společně také o mládě pečují. Několikrát denně mu nosí drobné sladkovodní rybky, které mu natrávené vyvrhují přímo do zobáku. „V současné době už váží dva kilogramy a na váze bude díky pravidelné stravě rychle přibírat,“ upřesnil zoolog Miroslav Brtnický. „Na začátku června chovatelé přemístí mládě s rodiči ze zázemí na Kamenný rybník k ostatním pelikánům. S největší pravděpodobností ale v zooparku nezůstane. Protože odchovy pelikánů nejsou příliš časté, zájem ze strany ostatních chovných zařízení a zoologických zahrad je poměrně velký,“ dodal Brtnický.

Úspěšný odchov pelikánů se v zooparku podařil naposledy v roce 2009. Dvě ze tří mláďat byla přirozeně odchována pod rodiči, jedno uměle. Ještě ve stejném roce byla dvě mláďata v rámci chovatelské spolupráce umístěna v Zoo Jihlava, jedno obohatilo chov francouzské Zoo Sain Croix.

Pelikáni se vyskytují ve volné přírodě Afriky jižně od Sahary, v severozápadní Indii, v jižním Vietnamu a v jižní Evropě. Žijí v koloniích, společně i loví. Zajímavý je způsob jejich lovu – skupina pelikánů utvoří půlkruh a společně ryby zaženou na mělčinu, kde je pochytají. Různé druhy sladkovodních ryb loví pomocí dlouhého zobáku s extrémně roztažitelným vakem, denně jich dospělý pelikán spořádá asi dva kilogramy.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio