Další testy potvrdily ricin v americkém Kongresu

Nález bílého prášku v jedné z administrativních budov amerického Senátu paralyzoval práci zákonodárců. Některé kanceláře zůstávají uzavřeny. Kongresová policie nadále tvrdí, že v poštovní místnosti senátora Billa Frista byl s největší pravděpodobností objeven prudce jedovatý ricin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

laborantka

laborantka

Vůdce republikánské většiny v Senátu Bill Frist, který je profesí lékař, považuje incident za teroristický útok a věří, že jde skutečně o ricin. Z osmi provedených testů na ricin bylo šest pozitivních, výsledky rozhodujícího devátého testu přišly dnes a obavy potvrdily.

Šestnáct lidí, kteří mohli být vystaveni nebezpečné látce, bylo preventivně dekontaminováno. Na ricin neexistuje protilátka, ale podle Frista není nikdo ze zaměstnanců Senátu nemocen. Horší je to, že se nepodařilo zjistit, ze které obálky nebo balíčku prášek pochází.

FBI už dříve vydala varování, že teroristé mohou ricinem zaútočit. K jednomu zatím neobjasněnému případu došlo už loni v říjnu. Malé množství této smrtelně jedovaté látky bylo nalezeno na poště v obci Greenville v Severní Karolíně, pachatel ale dodnes nebyl odhalen.

Miroslav Konvalina, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme