Dnes je Světový den vody

22. březen 2012

Dnešní den je Světovým dnem vody. Ačkoliv tento přírodní živel pokrývá asi 71 procent naší planety, přibližně miliarda lidí nemá přístup k nezávadné pitné vodě. A vyhlídky do budoucna nejsou příznivé. Proto se odpovědné instituce o ochranu vodních zdrojů snaží podnítit zájem veřejnosti. Praha se k oslavám Světového dne vody připojila už minulý víkend. V Muzeum pražského vodárenství a Starou čistírnu odpadních vod v Bubenči navštívila redaktorka Anna Königsmarková.

Ve Staré čistírně odpadních vod se návštěvníkům naskytl pohled na poněkud jinou vodu, než tu, kterou znají z pet lahví, domácího vodovodu nebo z obrázků cestovních kanceláří lákajících na dovolenou k moři. V dómu lapáku písku ústí tři pražské stoky. Voda se tu mísí se zbytky potravin.

"Pod námi se sbírá veškerá špinavá voda, která přitekla z celé Prahy, takže bylo potřeba začít čistit. Instalovány tady byla takzvaná česla, což je něco jako mřížka, která mechanicky zachytává ty největší nečistoty. Tím se myslí třeba slupky od brambor, cokoliv, co vám může padnout do odpadních vod. Na místě přibližně, kde stojím já, a na druhé straně stáli dva dělníci, kteří měli speciálně upravené hrábě a pomocí nich museli ten odpad odhrabávat sem nahoru," říká průvodkyně Veronika Žilicová.

Tajemné prostředí starých kanálů přitáhlo do Bubenče desítky lidí:

"Hlavně to stáří té čistírny odpadních vod je zajímavé. To víme, že se čistí voda, ale to, že ta čistírna je tak stará a fungující. A vodu máme strašně rádi. Jak na koupání, tak na pití."

Také muzeum pražského vodárenství v Podolí bylo po celý víkend zcela zaplněné. Co pro lidi vlastně voda znamená? Jak ji vnímají?

"Bez vody není nic. Nebyli bychom ani my bez vody, protože bychom umřeli žízní. Zdá se nám, že nám nemůže ublížit, ale pak když je jí hodně, tak dokáže být taky nebezpečná. Asi nejlepší je, když jsou všechny živly v rovnováze."

"Voda je určitě součást života. Vždycky se říkalo, že voda je život. Tak bez vody se nedá žít, nevydržíme bez ní dlouho. My pijeme pitnou vodu z vodovodu, tak jsme si říkali, že dětem ukážeme, jak to vypadá, jaká je historie vodárenství."

Tématem letošního roku je význam čisté vody ve vztahu k bezpečnosti potravin.

0:00
/
0:00
autor: ank
Spustit audio