Ostravské mládě orlosupa odlétá k pěstounům do Španělska

22. březen 2012

Mládě orlosupa bradatého, které se vylíhlo v ostravské zoologické zahradě 13. března, najde své náhradní pěstouny v jedné španělské záchranné stanici. Proč nezůstane u svých rodičů? Ti se o něj bohužel neumějí postarat.

Mladý pár orlosupů je méně zkušený, a byť samička snesla dříve několik oplozených vajíček, prozatím žádné mládě neodchovali. Dvě mláďata již dokonce přišla o život v prvních minutách líhnutí, což přičítáme abnormálnímu chování jednoho z rodičů. S ohledem na cenné geny těchto ptáků je však žádoucí, aby tento pár po sobě zanechal potomky.

V minulých dvou letech jsme tedy vejce z hnízda včas odebrali a umístili do inkubátoru (každý rok jedno). Mládě pak vždy úspěšně odchoval náhradní pěstoun – samec orlosupa v pražské zoologické zahradě, který již vlastní mláďata neodchovává, o hnízdění však stále jeví zájem. V letošním roce ale tento samec už odchovává mládě druhého ostravského páru, který je sice zkušený a úspěšně odchoval již tři svá mláďata, v letošním roce ale snesla samička dvě oplozená vejce. První mládě vylíhnuté v polovině února je stále na hnízdě v péči svých rodičů. Z důvodu „kainismu“ (odborně siblicidy) mláďat jsme druhé vejce páru odebrali a nechali vylíhnout v inkubátoru. Toto mládě jsme pak předali kolegům z pražské zoo, kteří je podložili onomu náhradnímu pěstounovi. Ten mládě okamžitě přijal a začal krmit, takže věříme, že je úspěšně odchová.

Pro třetí mládě orlosupa, které se také vylíhlo v inkubátoru a je nyní v péči ošetřovatelů, jsme proto museli najít další pěstounský pár. Po dohodě s koordinátorem chovu orlosupů bradatých převezeme mládě zítra, tj. v pátek 23. března, v brzkých ranních hodinách k jedinému volnému pěstounovi (také samci) do záchranné stanice Vallcalent breeding centre asi 160 km od Barcelony ve Španělsku. Po dlouhém hledání nám vyšla vstříc společnost ČSA, která umožní malému orlosupovi cestovat na místě pasažéra vedle svého lidského doprovodu. Tím bude zajištěna mláděti veškerá péče během cesty letadlem.

Proč tolik usilujeme o to, aby se podařilo úspěšně odchovat tolik mláďat orlosupů, když by v přírodě přežilo vždy maximálně jen jedno od každého páru? Protože je velká šance, že všechna budou zařazena do projektu Návrat orlosupa bradatého do Alp, tedy že budou létat ve volné přírodě, tak jak tomu bylo v předchozích letech. Od roku 2009 jsme pro posílení divoké populace těchto impozantních dravců poskytli už pět mláďat.

Pokud se vše podaří dle očekávání, poskytla by tímto Zoo Ostrava v letošním roce historicky rekordní počet mláďat pro mezinárodní repatriační program – tedy celkem tři.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio