Český rozhlas Olomouc natáčí na festivalu Echo Blues Alive

15. květen 2014

Český rozhlas Olomouc zaznamenává koncerty mnoha regionálních festivalů - Blues Alive v Šumperku, Mohelnický dostavník, Moravský vrabec, Porta, Bystřické banjo a do minulého roku pravidelně také největší festival folku a country v republice Zahrada v Náměšti na Hané.

V pátek 23. března se v Šumperku koná již devátý ročník jednodenního festivalu Echo Blues Alive. Český rozhlas Olomouc natáčí koncerty „Echa“ od samotného vzniku festivalu. Na rozhlasových vlnách jste si tak už mohli vychutnat nahrávky vystoupení velkého množství zajímavých a především skvělých muzikantů nejen z domácí bluesové scény. Připomeňme Paula Lamba, Deitru Farr, Khalifa Nailinga Waltera či Otise Tailora.

Letošní ročník nese podtitul Echo women show a představí se na něm čtyři ženské interpretky. Hlavní hvězdou bude akordeonistka, zpěvačka a skvělá textařka Rosie Ledet z Lousiany, která velkou část repertoáru píše v rodné kreolštině. „Rosie Ledet zní, jako kdyby The Allman Brothers hráli zydeco,“ vyjádřil se před časem kritik listu New York Times. Ačkoliv je Rosie Ledet pochází z domova tohoto klasického kreolského stylu, cestu si k němu našla až v dospělosti, kdy se na akordeon začala učit pod vlivem svého manžela Morrise. Na profesionální zydeco scénu vstoupila až v roce 1994 debutovým albem Sweet Brown Sugar. Od té doby získala řadu ocenění a zúčastnila se mnoha prestižních přehlídek v čele s tou nejslavnější, New Orleans Jazz & Heritage Festival.

Mixpult režiséra

Další americkou hvězdou na festivalu Echo Blues Alive bude Wanda Johnson. Nadšené recenze koncertů a nahrávek hovoří o „novém hlasu soulu a blues z Jižní Karolíny“. Na hudební scéně se Wanda Johnson pohybuje už od začátku 90. let, na plný úvazek se však zpěvu začala věnovat až ve druhé polovině dekády a albově debutovala roku 2003. Od začátku se nespokojuje jako řada jejích kolegyň pouze s kopírováním vzorů prostřednictvím interpretace bluesových a soulových standardů, nýbrž jde „s kůží na trh“ i jako autorka či spoluautorka svého hlavního uměleckého partnera, pianisty Garyho Erwina, říkajícího si Shrimp City Slim. Wanda Johnson má za sebou kromě častého koncertování ve Spojených státech také účast na prestižních festivalových pódiích (Chicago, Pocono ad.), tři evropská turné a stejný počet vydaných alb: Call Me Miss Wanda, Natural Resource a Hold What You Got. I když bývá přirovnávána na jedné straně třeba k Irmě Thomas, na straně druhé k Norah Jones, její projev je zcela osobitý a recenzenti jejího vystoupení na Chicago Blues Festivalu v roce 2007 ji označili za největší překvapení této klíčové události každoročního bluesového dění. O rok později s velkým úspěchem koncertovala na podzimním Blues Alive v Šumperku a její úspěch ji předurčil k letošnímu návratu na „bluesové Echo“.

Slovenskou bluesovou scénu bude zastupovat Jana Ružičková s kapelou Cross The Line a českou zpěvačka Petra Börnerová, která prošla několika rockovými i bluesovými kapelami a má za sebou také spolupráci s významnými maďarskými hudebníky. Nakonec dala dohromady vlastní kapelu, v níž hraje podstatnou roli slovenský kytarista Miloš Železňák, a s níž rozšiřuje stylový záběr od ortodoxního blues směrem k obecněji zaměřenému písničkářství s prvky jazzu, folku i šansonu, ve kterém ale bluesový prazáklad zůstává stále přítomen. "Vedlejším produktem" Petra Börnerová Bandu je pak komornější Petra Börnerová Duo, ve kterém se zpěvačka doprovází na akordeon a její manžel Tomáš Bobrovniczký přesedl od bicích ke kytaře. Repertoár dua je postavený na převzatých folk-bluesových písničkách, které doplňuje vlastní tvorba. A právě ty uslyšíte na festivalu Echo Blues Alive.

Bluesové nahrávky nejen z tohoto festivalu, ale také z pravidelného Blues Alive v Šumperku můžete slyšet v Bluesovém podvečeru Českého rozhlasu Olomouc každý pátek v 19:05 hodin.

autor: pese
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.