Mělník si 22. března připomněl Světový den vody

22. březen 2012

V Mělníku si připomněli Světový den vody. Pořadatel akce připravil na náměstí Míru, a nejen tam, bohatý doprovodný program.

Slavnosti vody připravilo občanské sdružení Voda Jelenice. To se snaží hlavně chránit a monitorovat nejohroženější malé toky, konkrétně potoky Liběchovku, Pšovku a Košátecký potok, ale samozřejmě, že jejich činnost je různorodá.

Už v 10 hodin dopoledne byl pro návštěvníky na náměstí Míru připraven zajímavý program. Akce se zúčastnily firmy, které jsou nějakým způsobem spojené s vodou i několik regionálních pivovarů. Nemohli samozřejmě chybět ani hasiči.

Návštěvníci se podívali do mělnického podzemí, navštívili věž chrámu sv. Pavla a Petra nebo si na zimním stadionu zabruslili a v plaveckém bazénu zaplavali - to vše bylo zdarma.

Akce se zúčastnili starostové z Mělnicka a Mladoboleslavska, radní Středočeského kraje a v pravé poledne dorazil i ministr zemědělství Petr Bendl. Diskutovalo se samozřejmě o ochraně vody a životního prostředí na Mělnicku a o problému oblasti posledních měsíců - těžbě uhlí formou zplyňování, kdy hrozí ohrožení pitné vody.

Připomeňme, že novou metodu tu chce zkoušet australská firma Wildhorse Energy. V oblasti tu 400 až 1 000 metrů pod povrchem leží černé uhlí. Ve vrtech do této hloubky chce firma uhlí spálit při teplotě 1 000 stupňů Celsia. Vzniklým produktem má být plyn, který se má používat na výrobu elektřiny nebo výrobu nafty a benzinu.

Po spáleném uhlí vznikne dutina, kterou zaplní podzemní voda či propad horniny. Metoda je zatím v začátcích a všichni se bojí, že by přinesla znečištění podzemních zdrojů pitné vody - oblast Mělnicka je přitom velkou zásobárnou pitné vody.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio