Přímořská mlha obsahuje nebezpečnou rtuť

23. březen 2012
Monitor

Mlhy, které se válejí na mořském pobřeží, mohou unášet toxickou rtuť. Ta může poškozovat ekosystémy i lidské zdraví.

Jedním z velkých ekologických problémů současnosti je znečištění rtutí. Jeho hlavním zdrojem jsou uhelné elektrárny a různé průmyslové procesy. Nebezpečná je především organokovová sloučenina známá jako methylrtuť ([CH3Hg]+), která dobře proniká do centrální nervové soustavy. Může tak narušit její vývoj u dětí a plodů, u dospělých má expozice methylrtuti za následek například zhoršené periferní vidění nebo koordinaci.

Chemikové z Kalifornské univerzity v Santa Cruz nyní zjistili, že k znečištění pobřežních oblastí přispívá mlha. Ve vzorcích, které odebrali v kalifornské zátoce Monterey Bay během června až srpna loňského roku, byla průměrná koncentrace methylrtuti 3,4 nanogramu na litr. To je asi pětkrát víc, než kdy bylo naměřeno v kapkách dešťové vody. Podle výpočtů tak pochází z mlhy něco mezi 61 a 99 % methylrtuti, která se ukládá v pobřežních ekosystémech Monterey Bay. Dosud přehlížená mlha tak nejspíš začne být pokládána za důležitý zdroj znečištění rtutí v přímořských oblastech.

Zdroj: Geophysical Research Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.