První zvíře, které nosí vaječníky na povrchu těla

23. březen 2012
Monitor

Samčí pohlavní orgány, které se nacházejí mimo břišní dutinu, jsou v přírodě běžné. U samic však známe zatím jediný případ.

Žaludovci jsou velmi málo známí živočichové z kmene polostrunatců, kteří obývají mořské hlubiny. Na pohled vypadají jako velcí červi – délka jejich těla se pohybuje od 20 centimetrů do 2 metrů. Druh jménem Allapasus aurantiacus z čeledi Torquaratoridae poprvé zaznamenalo dálkově ovládané podvodní vozidlo, které operovalo v asi tříkilometrové hloubce podmořského kaňonu Monterey Canyon v Kalifornii.

Zkoumání holotypického exempláře, které se podařilo vynést na povrch, ukázalo senzační věc. Tento žaludovec je samička. Její vaječníky však nejsou uloženy uvnitř těla tak jako u všech dosud známých živočichů. Místo toho jsou zvenčí zavěšeny na jakýsi kožní lem v oblasti jícnu. Vaječníků je velké množství a v každém z nich se skrývá jeden primární oocyt čili buňka, jejímž dělením se vyvíjí vajíčko. Odchycení samci žaludovců Allapasus aurantiacus měli pohlavní orgány umístěné ve stejné oblasti jako samičky. O tom, jak u těchto bizarních stvoření probíhá oplození, zatím není nic známo.

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/9US90F7UuMw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Journal of Morphology

-----

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/1S7cF6IkTaY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.