Kdopak to mluví…

26. březen 2012

Přednáška z bloku Mladá věda Dne vědy 2012 na FF UK věnovaná fonetice a identifikaci mluvčího.

V přednášce „Existuje ještě dnes ‚anonymní‘ telefonát?“ se dozvíte, co ovlivňuje zvukovou realizaci hlásek, co je to samohláskový formant, jak se tento formant podílí na identifikaci mluvčí a zda je možné mluvčího stoprocentně identifikovat i ve zvuku přenášeném telefonní sítí.

Anotace přednášky
Lidskou řeč můžeme považovat za biometrický údaj, který poskytuje informace o mluvčím; na rozdíl od jiných biometrických parametrů jako otisk prstu či struktura DNA však řeč není čistě fyziologickým jevem, a o unikátním „otisku hlasu“ proto hovořit nelze. I přesto však existují způsoby, jak specifičnost hlasu daného mluvčího zachytit. V přednášce budou představeny základní principy identifikace mluvčího, a především ty vlastnosti řečového signálu, které jsou nejčastěji využívány pro účely rozpoznání mluvčího.

Mgr. Radek Skarnitzl, Ph.D.
Radek Skarnitzl působí ve Fonetickém ústavu FF UK od roku 2002. Předmětem jeho odborného zájmu jsou zvukové vlastnosti češtiny a angličtiny, český přízvuk v angličtině a fonační modifikace, v současné době pak především možnost identifikace mluvčího z řečového signálu. Kromě podílu na dalších grantových projektech je také od roku 2012 řešitelem výzkumného projektu Individuální rysy mluvčího v češtině a jejich možné využití ve forenzně fonetické praxi. Kromě zabezpečování techničtěji zaměřených kurzů pro obor fonetika se podílí i na výuce fonetiky angličtiny. Je členem International Phonetic Association a International Speech Communication Association.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/3v-fenkVdHY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.