Pro plynaře není na Berounsku místo, shodli se starostové

24. březen 2012

Do Berouna se sjela zhruba dvacítka starostů, aby se domluvili, jak dát co nejhlasitěji najevo, že rozhodně nesouhlasí s těžbou břidlicového plynu.

Právě o něj má zájem australsko-americká společnost, která si kraj kolem Berounky vytipovala díky geologickému podloží. Těžit tu plyn – to je ale něco naprosto nemyslitelného, shodli se na schůzce starostové i odborníci.

V oblasti Českého krasu, kterého by se těžba jednou mohla dotknout, není jen světoznámý hrad Karlštejn, protéká tu řeka Berounka, kterou milují vodáci, rybáři i chataři, a v krasu najdete na 24 kilometrů jeskyní – asi každý zná ty Koněpruské.

Asi se nemůžete nezeptat, jak vůbec mohlo těžaře napadnout, že by jim něco takového, jako je těžba plynu v krasové oblasti, prošlo? „Oni žádají o povolení po celém světě, z jejich strany není třeba žádný důkladná analýza,“ říká geolog Jiří Frýda, který v Českém krasu pracuje přes 30 let.

Takováto analýza je ale potřeba od dotčených správních úřadů – od vodohospodářů, od správy chráněné krajinné oblasti a dalších. Na jejich stanoviska teď Ministerstvo životního prostředí, které by povolení teoreticky vydalo, čeká.

Jak říká berounská starostka Šárka Endrlová, hydraulické frakování břidlicových plynů je tak agresivní metoda, že něco takové nemůžeme nejen na Berounsku, ale v celém Česku vůbec připustit... „Kromě toho, jaké z toho plynou rizika, tu na těžební věž není místo. Je to jako cpát do pokojíčku pro panenky jeřáb,“ dodává. Nemluvě o škodách, které by mohly vzniknout ve spodních vodách.

Jak se na setkání starostů opakovaně ozývalo, ve skutečnosti tu dost možná o žádný plyn nejde. Pokud tu nějaký je, není ho velké množství. Jak naznačuje geolog Jiří Frýda, mohlo by jít spíše o spekulace s budoucím možným ušlým ziskem: „I kdyby teď stát průzkum povolil, těžba je zcela nemyslitelná, což dobře vědí i ti, kteří připravují podklady k povolení. Pak by těžaři mohli teoreticky na státu požadovat náhradu vynaložených prostředků za výzkum i eventuální ušlý zisk, kvůli nepovolení těžby.“

Příběh budeme nadále sledovat.

autor: pek
Spustit audio