Čeští botanici stanou opět před soudem

Ve čtvrtek dopoledne novozélandského času (u nás před půlnocí) by měli stanout před soudem dva čeští občané obvinění z nedovoleného sběru vzácných orchidejí. Už dvakrát odložené soudní jednání by se mělo uskutečnit ve čtvrtek v dopoledních hodinách novozélanského času. Jedním z obviněných je děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.

doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc. | Foto: Univerzita Palackého Olomouc

Jak uvedl jeden z obviněných - děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík, situace se oproti prvním informacím o pašování a obchodu s chráněnými druhy, změnila. "Máme vynikající hodnocení od předsedy zdejší botanické společnosti, který napsal dvoustránkové vynikající hodnocení a jednoznačně odmítl to sprosté obvinění, že jsme pašeráci orchidejí a jednoznačně udělal čáru mezi pašeráky orchidejí a mezi seriózním vědeckým sběrem."

Podle něj byl způsob, jakým česká média o případu informavala, neobjektivní. "Nestojíme ani jsme nestáli před obviněním, že jsme někde kradli orchideje, ale v tuto chvíli je to obvinění postaveno někde jinde. Ty kytky jsme klidně mohli vzít, jenom jsme je podle zákona CITES bez zvláštního povolení nesměli vyvážet ze země."

Markéta Kaclová, Alena Vykydalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme