Obec Karlova Studánka se vrací k běžnému životu

24. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Chod Karlovy Studánky se pomalu vrací do starých kolejí. Po ročních průtazích okolo komunálních voleb se jí snaží postavit na nohy nové vedení. Před volbami v roce 2010 se do hotelu Džbán, který má v nájmu bývalý agent StB Ludvík Zifčák, přihlásilo podezřele mnoho obyvatel k trvalému pobytu. Krajský soud v Ostravě pak rozhodl, že volby neplatí. Opakované volby provázel stejný scénář. Nově přihlášení ale nakonec nemohli volit a do čela obce se dostala starostka Radka Chudová.

Káva, zákusky a obrovská úleva. Tak vypadaly první hodiny starousedlíků z Karlovy Studánky poté, co se dozvěděli výsledky opakovaných voleb.

„Radost byla veliká a hned jsem zorganizovala posezení. Dali jsme si kafe, dort, popovídali jsme si a bylo to moc fajn,“ říká starousedlice paní Libuše. Soused od naproti volá, že jsou všichni konečně spokojeni. Jeho slova potvrzuje i paní Libuše.

Z domu paní Libuše míříme do centra obce. U místní malotřídky potkáváme učitele Pavla Pattermana. „Konečně to dopadlo tak, jak lidé chtěli. Myslím, že ta papírová válka byla úplně zbytečná a zbytečně je víc těch zmatků,“ říká učitel.

Se zmatky právě bojuje staronová starostka Radka Chudová. Chod obce se totiž na jeden rok téměř zastavil a práce je proto dost. Mezi úředničinou se snaží najít si čas na místní.

„Snažíme se, aby přístup k občanům byl lepší, aby obec byla opravdu otevřená pro naše občany. Kdokoli by měl nějaký problém, požadavek, nápad, budeme rádi, když přijdou,“ popisuje nové kroky starostka Radka Chudová.

Bývalý agent StB a nájemce hotelu Džbán Ludvík Zifčák to ale vidí jinak. „Spokojeni rozhodně nejsme, protože se nic neděje. Já osobně tam žádnou činnost nevidím. Obec neudělala nic pro podnikání, aby přišel turistický ruch,“ říká Zifčák a dodává, že za dva roky se opět objeví na scéně.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio