Ochranáři Žďárských vrchů chtějí omezit geocaching

27. březen 2012
Zprávy z

Správa Žďárských vrchů chce usměrnit geocachery. Příznivci této zábavy totiž začali schovávat tajemné krabičky, které navzájem vyhledávají, i do chráněných lokalit.

Při geocachingu komunita schovává na různá místa schránky a navzájem je pomocí satelitní navigace vyhledává. Ve Žďárských vrších se ale schránka objevila na skále Prosička jen pár metrů od hnízda krkavců. Správa tzv. kešku odstranila. "Byli jsme zděšeni, zároveň nám ale záznamy ve schránce potvrdily, že tam krkavci opravdu hnízdili," řekl za správu Jaromír Čejka a přiznal, že tato informace přišla správě velmi vhod.

Podle něj ale bude nutné geocaching usměrnit. "Nebudeme cíleně vyhledávat a odstraňovat všechny, pokusíme se ale geocachery kontaktovat a vysvětlit si to - třeba, že keška nemusí být dva metry od hnízda," říká Čejka. Ten má podezření, že jsou schánky i v národních přírodních rezervacích. Podle informací, které jsou na webu geocaching.com, jsou ale tzv. kešky mimo takto přísně chráněná území.

Samotným geocacherům se postup správy nelíbí, očekávali by spíš přímé jednání a ne vyřizování účtů přes média. "Je to mediální kampaň správy," konstatoval jeden z geocacherů, který nechtěl být jmenován. Jeho totožnost redakce zná. Podle jiného geocachera, který s Regionem mluvil jen neformálně, se přitom geocacheři snaží k přírodě chovat ohleduplně. "Některé kešky se v době hnízdění uzamykají a jsou neaktivní," konstatoval muž.

Téma už rozhýbalo celou komunitu. "Pokud já jako kačer přijdu na to, že je keš u hnízda, napíšu to minimálně do logu a autorovi doporučím disable dokud ptáci neodletí, případně přemístit. Už jsem takové hlášky viděl, třeba na ostrůvku, kde na jaře zahnízdili ptáci," píše jeden z diskutujících na webu geocaching.cz.

autor: Daniel Burda
Spustit audio