Asijská muška táhne světem

28. březen 2012

Nový škůdce ovoce postupuje Evropou od jihu na sever. Už překročil Alpy.

Mušky octomilky tvoří početnou skupinu čítající zhruba tři tisíce druhů. Drtivá většina je z hospodářského hlediska bezvýznamná. V pozitivním světle vnímáme třeba octomilku obecnou (Drosophila melanogaster), jež je oblíbeným modelovým organismem genetiků. Jedním z mála významných škůdců mezi octomilkami je asijská Drosophila suzukii. Klade vajíčka do nejrůznějších druhů ovoce. Ve velké oblibě má vinné hrozny. Nepohrdne však ani třešněmi, borůvkami, jahodami, ostružinami. Výjimkou není dokonce napadení broskví, jablek nebo hrušek. Většina octomilek klade vajíčka do přezrálého nebo kazícího se ovoce. Drosophila suzukii je však vybavena pevným kladélkem, kterým pronikne pod slupku i zcela zdravých plodů. Rostoucí larvy pak nakažený plod zničí.

V posledních letech se muška vydala na dlouhou odyseu, která ji zavedla třeba do Kalifornie nebo na Pyrenejský poloostrov. V Americe už obsadila západní pobřeží až po Kanadu. V Evropě se nejprve rozšířila do Itálie a na jih Francie. V loňském létě se objevila za hlavním hřebenem Alp ve Švýcarsku. V Americe podnikla buď svépomocí anebo jako černý pasažér v nakaženém ovoci transkontinentální přelet z Kalifornie až na Floridu a i tam se stala významným škůdcem plantáží a sadů.

Různě zabarvené octomilky (D. Melanogaster)

Asijské octomilce se daří dobře v suchém mediteránním klimatu. Její postup na sever ale dokládá, že na něm není závislá a dokáže prosperovat i v chladnějších a vlhčích oblastech. V Evropě klade vajíčka nejraději do třešní. Pokud však sezóna tohoto ovoce skončí, bez problému přejde na jiné plody. Pro evropské ovocnáře zatím nepředstavuje asijská muška velký problém, ale to se může rychle změnit. Mezinárodní tým entomologů, jehož členem je i Jan Máca z Agentury ochrany přírody a krajiny v Českých Budějovicích, poukazuje ve studii zveřejněné časopisem Journal of Applied Entomology na fakt, že muška dokáže ročně posunout hranice svého areálu až o 1 400 km. Nahromaděné genetické analýzy naznačují, že invaze octomilky Drosophila suzukii do Ameriky a Evropy spolu souvisejí a podnikly ji mušky ze stejné populace.

Rostlinolékaři usilovně pracují na obranných strategiích. Velmi se osvědčily lepivé nástrahy. S jejich pomocí se dá přítomnost octomilek snadno a rychle odhalit a je možné sledovat vývoj velikosti jejich populací. Jako účinná prevence šíření octomilky s nakaženým ovocem se ukázalo skladování plodů v teplotách kolem 3° C. V chladu ovoce nijak netrpí, ale vajíčka a larvy octomilky hynou.

Páření octomilek

Dalším významným škůdcem mezi octomilkami je původně africká muška Zaprionus indianus, napadající úrodu fíků. Velké škody páchá nejen na černém kontinentě, ale také v jižní Asii a Jižní Americe, kam byla zavlečena. Vážné potíže s ní začínají mít i pěstitelé fíků na Floridě.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.