Město na jihu Afriky nese jméno českého rodáka

Kdybyste měli odpovědět na otázku, jestli ve světě existuje město pojmenované po některém z Čechů, zřejmě byste dlouho pátrali v paměti. Snad s výjimkou italského, nikoli monackého Monte Carla, kde slavný český král Karel IV. založil hrad. Na druhém konci světa, v Jižní Africe, však existuje další obec, které dal jméno také Čech, Pacaltsdorp.

„Karel August Pácalt. Narozen 1773, zemřel 1818,“ říká mi starší žena sedící na verandě přízemního domu. Na klíně má rozevřenou publikaci věnovanou všem duchovním, kteří v Pacaltsdorpu vedli zdejší křesťanskou komunitu. Kniha začíná právě životopisem člověka, který se nesmazatelně zapsal nejen do srdcí místních obyvatel.

„Reverend Pácalt navázal přátelské vztahy s představitelem holandských protestantů z nedalekého města George. Během své mise v Hoogekraalu pak vybudoval vůbec první evangelickou kongregaci 200 až 300 věřících. Byli mezi nimi jak Hotentoti, tak otroci, svobodní občané nebo farmáři. Tomuto ‚Božímu‘ muži jezdili naslouchat i běloši ze širokého okolí, na volských povozech a na koních,“ pokračuje vyprávění o slavném Čechovi.

Asi bych měl uvést několik vysvětlivek. Tak kupříkladu už samotné jméno Pácalt. Místní ho, zcela pochopitelně, vyslovují jako Pákalt. Dorp pak v afrikánštině znamená „město“. Odtud tedy název „Pácaltovo město“.

Hotentoti jsou zase příslušníci původního etnika Kojkojnů. Holanďané jim však kvůli jejich nesrozumitelnému, mlaskavému jazyku začali říkat Hotentoti.

Hotentoti, příslušníci původního etnika Kojkojnů

Vděčíme mu za mnohé, svěřují se venkovani

Naše další povídání najednou přeruší vyzvánění z nedalekého kostela. O chvíli později už kráčím po dřevěných schodech až na vrchol věže s typickým cimbuřím, známým spíše z evropských hradů.

„Pácalt hrál důležitou roli ve zdejší komunitě. Vždy v neděli ráno, pod tamtím stromem, začínala jeho kázání. Vyprávěl příběhy z Bible a vštěpoval nám křesťanské principy a hodnoty. Místní zároveň učil, jak hospodařit, jak stavět domy a podobně. Vděčíme mu opravdu za mnohé,“ říká můj průvodce kostelem pan Winston.

Rukou mezitím ukazuje na slavný, 300 let starý, majestátně působící strom Trichilia dregeana z čeledi medokeřovitých. Díky památečným bohoslužbám pod jeho rozložitými větvemi navíc získal přezdívku strom setkávání.

První „slova Boží“ začal Karel Pácalt, český rodák, který se původně vyučil zbrojnictví ve Vídni a až poté studoval na misijních školách v Berlíně a anglickém Gosportu, kázat v roce 1809. Už o čtyři roky později začal budovat jednolodní kamenný kostel.

Pácalta tu znají i ti nejmladší

Pacaltsdorp mám pod sebou doslova jako na dlani. Nejde o žádné velkoměsto, bydlí v něm jen asi 18 tisíc lidí žijících převážně v malých domcích. Působí mírumilovně. Poklidnou atmosféru dotváří i varhanní hudba linoucí se z kostela dostavěného až po Pácaltově smrti, konkrétně v roce 1825.

Kostel byl dostavěn až několik let po Pácaltově smrti

Karel Pácalt se alespoň dožil okamžiku, kdy se nad obcí rozezněl zvon, který si nechal poslat z rodné země. „Víte, proč ho měl rád? Protože nesvolával jen k bohoslužbám, ale zároveň pomáhal lidem najít ztracenou cestu v buši. Měl tak vlastně stejnou funkci jako maják pro námořníky,“ vysvětluje pan Vincent.

Pozoruji hlavní ulici, kterou tu nazývají – jak jinak – Misijní. Zrovna po ní přecházejí desítky kluků a holek. Právě jim skončila škola. I když od založení místního kostela uplyne příští rok už 200 let, všechny děti i dnes vědí, kdo to byl Pácalt, respektive Pakalt.

„Každou práci, kterou započal ve službě Boží, vykonával s celým srdcem a úspěšně.“ To je vyryto na jeho náhrobku. Právě proto lidé z Hoogekraalu přejmenovali svou obec, na počest Karla Augusta Pácalta, na Pacaltsdorp.

Pacaltsdorp není jediným místem v Africe, kde po sobě čeští rodáci zanechali stopy. Také o tom, jaké je narazit na typicky jihočeskou nebo jihomoravskou vesničku na opačném konci světa, mluvil moderátor Vladimír Kroc s reportérem Robertem Mikolášem.


Zvětšit mapu: Pacaltsdorp na jihu Afriky nese jméno českého rodáka

autor: mir
Spustit audio