Zelený čaj může maskovat doping

27. březen 2012
Monitor

Výsledky studie britských vědců se nebudou líbit antidopingovým komisařům. Doping testosteronem se totiž zřejmě dá zamaskovat obyčejným zeleným čajem.

Jednou z látek, které jsou zneužívány ve sportovním dopinku, je mužský pohlavní hormon testosteron. Přispívá k růstu svalů, zvyšuje vytrvalost a urychluje regeneraci po fyzické zátěži. Testosteron se přirozeně vyskytuje v mužském i ženském organismu. Při antidopingových kontrolách se proto ve vzorcích moči nestanovuje jeho hladina, ale poměr k dalšímu hormonu epitestosteronu. I tato metoda však může mít své slabé místo.

Testosteron – a je jedno jestli přirozený nebo podaný dopingem – se do moči dostává ve formě testosteron glukuronidu. Tvorba této sloučeniny vyžaduje aktivitu enzymu UDP-glukuronyltransferázy (UGT2B17). Vědci z londýnské Kingston University zjistili, že činnost tohoto enzymu mohou blokovat katechiny, které se nacházejí v zeleném a bílém čaji. Blokace enzymu znamená, že do moči se dostane méně testosteronu. Podle vědců k tomu stačí množství katechinů, které obsahuje jeden šálek silného čaje. Sportovec, který se dopoval testosteronem, ale zapíjel ho zeleným čajem, by proto teoreticky mohl z dopingové zkoušky vyjít jako čistý.

Aktivitu enzymu UDP-glukuronyltransferázy a tím pádem i vylučování testosteronu do moči ovlivňují léky jako ibuprofen nebo diclofenac. Je to však poprvé, kdy se stejný účinek prokázal u látek, které se vyskytují v běžných potravinách. Pokud objev britských vědců potvrdí i další výzkum, budou muset antidopingové úřady zřejmě změnit svou strategii - například odebírat vzorky krve místo moči.

Zdroj: Steroids

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.