Čejka chocholatá patří v Česku mezi nejrychleji ubývající ptačí druhy

27. březen 2012

Ornitologové žádají veřejnost o pomoc s mapováním hnízdišť čejky chocholaté. Populace tohoto ptáka totiž prudce klesá, za posledních 30 let se v Česku snížila o 90 procent.

Z některých oblastí čejky téměř úplně vymizely a jejich počty se snížily i na tradičních hnízdištích v jižních a východních Čechách nebo na jižní Moravě. Důvodem je zejména způsob zemědělského hospodaření, kdy je krajina ošetřována těžkou mechanizací, chemikáliemi a dochází k vysušování mokřadů.

Mapování hnízdního výskytu čejek organizuje Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Fakultou životního prostředí České zemědělské univerzity. Odborníci chtějí zjistit, v jakém prostředí a jak početně tento bahňák nyní hnízdí, a nové údaje pak využít pro ochranu jeho nejvýznamnějších hnízdních lokalit.

Rádi by podchytili co nejvíce hnízdišť do 10. dubna. Právě kuřata vylíhlá z prvních snůšek mají podle nich největší šanci na přežití.

Čejka chocholatá je rozšířená téměř po celé Evropě. Jejím přirozeným domovem jsou podmáčené louky a také pole, která leží nedaleko vodních ploch.

autoři: jze , bre
Spustit audio