28. března 2012

28. březen 2012

Värttinä: Utu

Finská skupina Värttinä se vrací po šestileté pauze s novým albem, Utu. Během své téměř třicetileté existence prošla mnoha změnami obsazení – ale v čele skupiny se dodnes drží zpěvačka Mari Kaasinen, která skupinu roku 1983 založila spolu se svojí sestrou Sari ve městečku Rääkkylä, 60 km západně od rusko-finské hranice.

Česky znamená jméno skupiny Värttinä vřeteno, symbol domácí ženské práce. Důležitou inspirací zpěvaček jsou totiž tradiční venkovské písně z Karélie, které ženy zpívaly doma při práci během dlouhých zimních večerů. Zpěvačky měly ve skupině vůdčí roli od samého počátku, a v čele současné sestavy jsou vedle zakladatelky Mari Kaasinen ještě další dvě ženy.

Ruhverikko (Dark Girl)

Tuuterin Tyttaret (The Girls From Tuuteri)

Název nového alba Utu finské skupiny Värttinä znamená Mlha, což ale neznamená, že jediným tématem písní je nevypočitatelné severské počasí. Všechny tři vedoucí zpěvačky Värttinä se na veřejnosti prezentují jako nezávislé a energické ženy, které se za žádnou cenu nenechají připravit o svobodu. V následující skladbě, Nejsme k mání, zpívají: „Nepřišly jsme sem, abychom se krčily u zdi a čekaly až nás někdo osloví. Neumíme šít, nejsme holky na vdávání, zpíváme a z úst nám šlehají plameny.“

Vietavia (For The Taking)

Utuneito (The Mist Maiden)

Když před několika lety vznikala muzikálová verze slavného filmu i knihy Pán prstenů, její producenti oslovili skupinu Värttinä s nabídkou, aby se podílela na scénické hudbě. Nebyla to nijak překvapivá volba – je totiž obecně známo, že autor Pána prstenů, britský spisovatel J. R. R. Tolkinen, se při psaní své trilogie inspiroval severskými eposy, z nichž čerpají i písně Värttinä. Na albu Utu reprezentuje svět severských legend čtyřdílná suita nazvaná Haltija, což je finské označení pro elfy, lesní skřítky či rusalky – a my z této suity uslyšíme třetí část, Tanec.

Haltija-Suite: Tantsu (Dance)

Helleleo

Manattu (Conjured By A Seer)

Haltija-Suite: Haltija (The Elf)

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mari Kaasinen-Matti Kallio

Spustit audio