Domestikované krávy překvapily vědce

28. březen 2012
Monitor

Všechny dnešní krávy jsou potomky pouhých 80 zvířat, která žila před více než 10 000 lety. Naznačuje to nová genetická studie.

Archeologické vykopávky naznačují, že krávy – stejně jako ovce, kozy a prasata – byly poprvé domestikovány na Blízkém východě. Otázkou však bylo, jak jejich domestikace probíhala. Tým německých a francouzských vědců se proto obrátil ke genetickým metodám a izoloval DNA z kostí hovězího dobytka, které pocházejí z archeologických nalezišť v dnešním Íránu. Porovnání DNA dávných krav s dnešními plemeny odhalilo, že na počátku chovu dobytka stála jen malá skupina domestikovaných turů. Všechny dnešní krávy jsou totiž potomci asi 80 zvířat, která žila na Blízkém východě před 10 500 lety.

To bylo překvapení: předkem hovězího dobytka je pratur, který se běžně vyskytoval v Evropě i v Asii. Lidé proto měli dost příležitostí k tomu, aby jej nezávisle domestikovali na více místech. To, že se tak nestalo, vysvětlují vědci vlastnostmi praturů. Byli mnohem větší než domácí dobytek a o nějaké poddajnosti nemohla být řeč. Odchyt a chov praturů byla velmi nebezpečná činnost.
Malý počet předků dnešních krav se však shoduje s archeologickými nálezy. Podle nich totiž domestikace skotu před 10 500 lety probíhala na omezeném území, kde si první zemědělci vybudovali trvalá sídliště. Důvodem je zřejmě to, že pro kočující společnosti byla domestikace krav – na rozdíl od ovcí a koz – příliš náročná.

Zdroj: University College London

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.