Obyvatelé Lubence nechtějí u obce úložiště radioaktivního odpadu

28. březen 2012

Přes dvě stě obyvatel Lubence na Lounsku přišlo na veřejné slyšení kvůli vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Pozemky v katastru obce jsou jednou ze sedmi lokalit, o kterých se jako o budoucím úložišti uvažuje. I když se má se stavbou úložiště začít až v roce 2050, lidé už dnes s jeho stavbou nesouhlasí.

V úterý podvečer se do místního kulturního domu začali scházet obyvatelé obce. Hned u vchodu mohli svým podpisem pod petici dát najevo nesouhlas s možným záměrem státu.

„Nechceme průzkumné práce v téhle lokalitě, které nezvratně vedou k tomu, že tady bude jednou úložiště,“ říká člen petičního výboru Richard Kanta. Pod petici se zatím podepsaly necelé tři stovky lidí z obce, která má patnáct set obyvatel.

Obec už schválila provedení průzkumných vrtů, které mají určit, jestli jsou pozemky poblíž Lubence pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu vhodné. To vadí například Liborovi Michalcovi. „Ve všech ostatních šesti obcích jsou starostové v čele odporu proti úložišti. A ten náš je takový jejich tajný agent, který to tady prosazuje,“ myslí si Michalec.

To ale odmítá starosta Bohumil Peterka. Podle něj obec povolila jen průzkumné vrty, které neznamenají, že u Lubence úložiště odpadu skutečně vznikne. „V současné době jsme dali souhlas pouze s průzkumnými pracemi, aby se zjistilo, co tady je. Vlastní úložiště jsme vůbec neprojednávali,“ brání se Peterka.

Správa úložišť radioaktivních odpadů přijela obyvatelům obce popsat své plány a vyslechnout si argumenty těch, kteří stavbu za svým domem nechtějí. „Chceme především poukázat na to, že jsme připraveni otevřeně reagovat na všechny připomínky,“ vysvětluje zástupce ředitele společnosti Jiří Slovák.

Podobné diskuse chce Správa úložišť radioaktivních odpadů vést s obyvateli v dalších šesti lokalitách, kde by odpad z jaderných elektráren mohl být skladován. Kde to nakonec bude, by mělo být jasné v roce 2025. Stavba úložiště pak má trvat dalších patnáct let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio