Praha 4 nabídne nové startovací byty mladým rodinám, platit budou jen půlku nájmu

28. březen 2012

Praha 4 chce omladit Spořilov a má na to už i projekt. Více než 4 desítky rekonstruovaných startovacích bytů zde nabídne mladým rodinám ze čtvrté městské části. Manželské páry nebo rodiče s dětmi v nich zaplatí jen polovinu běžného nájmu a jak zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, bydlet zde mohou až tři a půl roku.

Pan starosta tady má v podstatě takovou inovační myšlenku. Protože víme, že v současné době je trend nesezdanosti. Třeba tím pan starosta podpoří sňatkovost v městské části Praha 4. Protože když budou chtít byt, tak se budou muset vzít," žertuje místostarostka Ivana Staňková na adresu starosty Prahy 4 Pavla Horálka.

Zároveň ale má tak trochu pravdu. Jednou z podmínek, které musí nájemci do věku 30 let splnit, je skutečně uzavřený sňatek nebo alespoň jedno dítě.

"Je to pro mladé rodiny. Tzn. sezdaný pár anebo pár s dítětem. Jeden z nich musí mít trvalý pobyt v Praze 4 minimálně 1 rok," vyjmenoval Pavel Horálek i další podmínky, které pro nájemníky jedno- až třípokojových startovacích bytů radnice stanovila.

Všechny tyto byty se budou nacházet v bývalé administrativní budově na Roztylském náměstí. Stavební práce by měly začít už tento měsíc a Praha 4 na ně vyčlenila 50 milionů korun.

"Je to pokus jak pomoci mladým rodinám. Tzn. rodina by po dobu 3 a půl roku užívala tento byt. Za 3 a půl roku se všichni vystěhují. Bude to zrekonstruovaný dům, který bude plně vybavený a mladí lidé budou mít 3 a půl roku na to, aby si stabilizovali svoje finanční poměry."

Zkolaudováno by mělo být už příští rok v únoru. Zájemci se ale mohou hlásit už od září. První nájemní smlouvy chce radnice uzavřít letos v prosinci.

Jestli bude o startovací byty velký zájem, ještě radnice určit nedokáže. Pokud by se ale na někoho přece nedostalo, má starosta Horálek na stole ještě jeden projekt.

„Konečně jsme dospěli k rozhodnutí co uděláme s uvolněným projektem po zkrachování hotelů Paulini na Horáčkové. Tam chceme dělat projekt typu cohousingu. Nová věc, kdy se prolíná bydlení seniorů a mladých rodin."

Rekonstrukce dvou objektů bývalého hotelu by měla začít koncem letošního roku. Za jakých podmínek ale Praha 4 celkem 24 bytů pro mladé a seniory pronajme, ještě není rozhodnuto. Radnice se rozhodne také podle toho, jak dopadne projekt startovacích bytů na Spořilově.

autor: eku
Spustit audio