Korály mohou trpět virovými nemocemi

29. březen 2012
Monitor

Mořské korály jsou zřejmě prolezlé různými viry. Překvapivé je, že hlavní jsou herpesviry, které se podobají těm lidským.

Asi jedna třetina mořských korálů je ohrožena vyhubením. Hynutí korálů se obvykle přičítá znečištění oceánů a změnám klimatu, ale svůj díl nesou i různé nemoci. Zatím se podařilo identifikovat 22 různých typů chorob, ale u většiny z nich nemáme tušení o tom, jaký patogen je vyvolává. Většina odborníků sází na bakterie, ale biologové z Oregonské státní univerzity se zaměřili na viry, které jsou všudypřítomné a mohou napadat jakékoli buněčné organismy. Oregonská státní univerzita je jedním ze dvou pracovišť na světě, kde se věnují metagenomice korálů. Metagenomický přístup znamená analyzovat více genomů získaných ze vzorků prostředí najednou. V tomto případě umožňuje zjistit, jaké viry se vyskytují v korálech.

Dosavadní výsledky přinesly nečekaný objev: dominantními viry korálů jsou herpesviry (Herpesviridae), které se podobají těm lidským. Infekce byla silnější u korálů ze znečištěných a teplých vod, zatím však není jisté, že herpesviry vyvolávají u korálů nějaké onemocnění. Korály vznikly už před 500 miliony lety a herpesviry jsou považovány za velmi starobylou skupinu virů. Není proto vyloučené ani to, že se vyvíjely společně a dokázaly se vzájemně přizpůsobit.

Zdroj: ScienceDaily, Journal of Experimental Marine Biology and Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.