Klonování jilmů, které přežily

29. březen 2012
Monitor

Kanadským vědcům se podařilo naklonovat americké jilmy, které jsou rezistentní vůči zavlečené houbové chorobě. Ta v minulém století vyhubila asi 95 % jilmů v Kanadě a Spojených státech.

Majestátní americké jilmy (Ulmus americana) lemovaly ulice měst Kanady i Spojených států. Stromy, které dosahují výšky přes 30 metrů a odolávají i čtyřicetistupňovým mrazům, se však v minulém století staly obětí zavlečené choroby. Takzvanou holandskou nemoc neboli grafiózu jilmů vyvolává vřeckovýtrusná houba Ophiostoma novo-ulmi, kterou roznášejí kůrovci. Houba prorůstá cévními svazky a stromům tak znemožňuje čerpat vodu a živiny z půdy. V Evropě byla poprvé zaznamenána ve 20. letech minulého století v Holandsku, u nás zahubila mnoho stromů na Pálavě. Ve Spojených státech podle odhadů vyhubila 95 % populace jilmů.

Přirozeně odolní jedinci existují, ale jsou nesmírně vzácní – rezistentní je jen 1 strom ze 100 000. Díky nim a práci vědců z Guelphské univerzity v Ontariu však snad bude možné vrátit americké jilmy zpět do krajiny i měst. Vědcům se totiž poprvé podařilo in vitro metodou mikropropagace naklonovat pupeny dospělých rezistentních stromů a získat tak jejich genetické kopie. Mezi nimi je i stoletý jilm, který roste přímo v univerzitním kampusu. Klonování je cestou, jak získat rezistentní rostliny, ale také dlouhodobě uchovávat jejich genetický materiál efektivněji než v bankách semen. In vitro metody by tak mohly přispět k záchraně různých ohrožených druhů rostlin.

Zdroj: University of Guelph

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio