Muž podezřelý z pašování ptáků radí, co s tetřevy na Šumavě

30. březen 2012

Ptákem roku je Tetřev hlušec a na Šumavě se z něj stává mocná zbraň. Jeho životní nároky rozhodnou o tom, zdali Správa Národního parku otevře nové stezky v 1. zónách. Vedení parku si proto zadalo studii, ze které vyplývá, že turisté nemají na populaci tetřevů zásadní vliv.

Autory studie jsou ale podle kritiků lidé, kteří o tetřevech v minulosti skoro vůbec nepublikovali. Ředitel České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek ji označuje za ‚irelevantní‘. Jeden z autorů je slovenský občan Jozef Dúha, kterému podle zjištění Radiožurnálu hrozí vězení kvůli pašování vzácných dravců.

V rozlehlém sále vimperské restaurace se usazují muži v zeleném a ve stejné lesnické kamizole si bere slovo i vousatý muž z Bratislavy. Na úvod zavtipkuje, že jeho příjmení Dúha nemá nic společného s Hnutím Duha, a pak zdůrazní, že se mu kdysi jako prvnímu podařilo odchovat tetřevy z vajíček, které mu nosil z lesa otec myslivec. Pak se ale vrátí ke studii, ve které dokazuje, že život tetřeva ovlivňuje hlavně dostatek potravy, turisté zásadní vliv nemají. „Určitě ne. Pokud je turismus regulovaný, tetřev se s ním vypořádá."

Nejvíce zkušeností ze života tetřevů prý nasbíral Jozef Dúha za socialismu na Sibiři a při cestách po národních parcích. Dúha je podle náměstka Správy Národního parku Šumava Jiřího Mánka znamenitý vědec a vypracoval průlomovou studii. „Pan Dúha se seriózně zabývá tetřevem od roku 1964. Dvacet let ho studoval v Rusku v jeho přirozeném teritoriu. Zná jeho biotop i na Šumavě, kde se pohyboval poslední dva roky."

Na Slovensku má ale Jozef Dúha jinou pověst. Někteří ochránci přírody ho označují za úředníka, který stál za řadou sporných rozhodnutí, jež jdou proti ochraně přírody. Dúha také vystupuje jako redaktor vědeckého časopisu BIOTAS. Odborníci z Katedry zoologie Přírodovědecké fakulty košické university přitom Radiožurnálu sdělili, že o tomto časopise nikdy neslyšeli a jako odborníka Jozefa Dúhu neznají.

Dúhu jako odborníka neuznávají

Radiožurnál také zjistil, že v současné době Jozefa Dúhu vyšetřuje policie, což potvrdil i krajský prokurátor v Bratislavě René Vanek. „Ve čtyřech případech došlo z jeho strany k nezákonnému vydání povolení na vývoz Orla skalního. Je to úmyslný trestný čin." Za ten hrozí pachateli 2 až 5 let vězení.

Jozef Dúha

Z oficiálního životopisu Jozefa Dúhy vyplývá, že působil na školách velmi rozmanitého zaměření, pracoval také jako asistent poslance parlamentu, sám neúspěšně kandidoval a v posledních letech prošel vysokými funkcemi na ministerstvu školství a životního prostředí. Z té ho ale ministr odvolal kvůli porušení služební disciplíny.

O tom, že studuje tetřevy, neví nikdo ze Slovenské ornitologické společnosti a jako odborníka ho neuznávají. Jozef Dúha to odmítá. „Kdo z nich odchoval jediného tetřeva, kdo?"

Dalším spoluautorem studie je i český lesník Karel Plaňanský. Ani ten žádné práce o tetřevech předtím nepublikoval. Za studii zaplatil Národní park Šumava 200 tisíc korun a má sloužit mimo jiné jako argument pro otevření několika stezek, například na Modrý sloup.

autor: lsm
Spustit audio