30. března 2012

30. březen 2012

CéU: Caravana Sereia Bloom

Brazilská zpěvačka CéU, která v úterý 3. dubna vystoupí v pražské Akropoli, se narodila v patnáctimilionovém Sao Paulu, největším městě jižní Ameriky Brazílie i celé jižní polokoule.

Její umělecké jméno CéU znamená v portugalštině oblohu či nebe a pro snadnou identifikaci se píše vždy s velkým U na konci. Před několika týdny vydala své třetí album, s anglicko-portugalským názvem Caravana Sereia Bloom, což lze přeložit jako Karavana mořská panna v rozkvětu.

„Všechny písně pro album jsem měla uloženy v počítači v adresáři s poněkud nudným jménem, Studie na cestách,“ vysvětluje zpěvačka. „Tak jsem se rozhodla to změnit, vzala jsem názvy dvou písniček a propojila je a jako symbol cesty k nim přidala slovo Karavana. To mi přišlo jako docela smysluplné, protože do alba se promítají vlivy z mnoha stran. Jednou z inspirací byl například příběh o putování komediantů z filmu Sbohem Brazílie. Venkovem putuje cirkusová karavana s kouzelníkem, kočovný způsob života natolik okouzlí místního akordeonistu, že se ke komediantům připojí. Ten film je o tom, že není důležitý cíl, ale samotná cesta.“

Falta de Ar

Asfalto e Sal

Jedna z písní alba Caravana Sereia Bloom brazilské zpěvačky CéU se odehrává v hodně pozdních hodinách zapadlém baru v přístavním městě Recife, jiná je příběhem z cirkusu kde zpěvačka přesvědčuje klauna aby se vrátil na scénu, a v té následující CéU vede dialog se starou dámou a připomíná ji, aby nezapomněla na svoji dávnou lásku: „Amor de Antigos“, Stará láska.

Amor de Antigos

Retrovisor

Na album zařadila CéU vedle písní v portugalštině, své mateřštině, i několik anglických textů. Dvě z nich uslyšíme, do té první, „Streets Bloom“, Ulice kvetou, přizvala významného brazilského kytaristu Lucase Santtanu. Pokud se vám hudba brazilské zpěvačky líbí a bydlíte v Praze, nenechte si ujít její koncert v úterý 3. dubna v paláci Akropolis.

Streets Bloom

You Won't Regret It

Baile de Ilusao

Contravento

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Maria do Céu Whitaker Poças

Spustit audio