Do Hodiny Země se zapojili také v Moravskoslezském kraji

1. duben 2012
Zprávy , Zprávy

V některých místech Moravskoslezského kraje v sobotu večer na hodinu zhasla světla. Připojila se tak k celosvětové kampani Hodina Země, která má symbolicky upozornit na to, že šetření elektrickou energií přispívá k ochraně klimatu planety.

Šedesát minut při svíčkách či potmě strávili od 20:30 do 21:30 lidé v Opavě či Havířově. V nejmladším městě republiky pohasla část centra. Havířov tak navázal na svou loňskou podporu této kampaně.

„Město Havířov už druhým rokem se připojuje k akci Hodina Země, kde vlastně účastí na vypínání části veřejného osvětlení demonstruje stav k životnímu prostředí a možným úsporám energií. Žijeme v lokalitě s docela zatíženým životním prostředím a ovzduším,“ poznamenal náměstek primátora Petr Smrček.

Česko se k celosvětové akci připojilo už potřetí. Letos se do tmy rozhodlo ponořit celkem 159 obcí. Ve světě pak „zhasla“ třeba egyptská sfinga nebo Eiffelova věž v Paříži.

Kampaň se zrodila v roce 2007 v Austrálii, nyní je Hodina Země největším projevem světové podpory boje proti znečištění planety plyny se skleníkovým efektem.

autoři: tif , stj
Spustit audio