Na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku topili Smrtku

1. duben 2012

Na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku měli v sobotu malou generálku na Velikonoce. Pletli tam pomlázky, malovali kraslice a taky topili Smrtku.

Figurínu nafintěné Smrtky doprovázel k Bobřímu potoku průvod dětí i dospělých. Její konec byl neodvratný, i když se jí vůbec nechtělo plavat a v proudu se zasekla.

K velikonočním oslavám na Vísecké rychtě patřila i vůně z jitrnic, velikonočního guláše a minijidášků, které pekly děti. Na řadu přišlo taky pašijové divadlo.

„Děti ze školy si přichystaly pásmo písní, básniček a divadelní scénku o tom, co se dělalo který den pašijového týdne,“ vysvětluje pořadatelka Jitka Brožová.

Ti šikovnější se učili neobvyklou techniku zdobení kraslic, při které vznikají takzvaná madeirová vajíčka. Zdobí se tak, že se do nich elektrickou vrtačkou dělají dírky. „Těžké to není. Chce to jen trpělivost a hodně pevná vajíčka,“ přesvědčovala Lenka Ledvinová, která techniku předváděla.

Vedle kraslic se v Kravařích pletly i pomlázky. Pruty jedné z nich tvořil domácí sýr od pana Břetislava Trousila. „Sýrové pomlázky jsou plně funkční,“ předvedl se smíchem její autor.

Spustit audio