Superhrdinové v krunýři

2. duben 2012
Monitor

Superhrdinové, kteří v komiksových knihách čelí silnému nepříteli, se obvykle spojí dohromady. To samé dělají i mořští korýši, když brání své korály před hladovými hvězdicemi.

Útesy centrálního Pacifiku jsou domovem krabů rodu Trapezia a krevet Alpheus lottini. Oba druhy žijí v korálech a mají společného nepřítele – hvězdici, která se korály živí. Její způsob lovu je bizarní i na komiksové poměry. Hvězdice vytlačí z těla svůj žaludek a navrství jej na korál, který pak pomalu stráví. Přisedle žijící korál se nemůže bránit, ale drobní korýši, kteří žijí v jeho větvích, naštěstí ano. Krabi i krevety svému domácímu okamžitě přicházejí na pomoc a štípáním a dloubáním klepety se snaží hvězdici zahnat pryč.

Spolupráce krabů a krevet je přitom nanejvýš důležitá. Každý korál obývá jeden pár krabů, který netoleruje přítomnost dalších jedinců stejného druhu, ale jiní korýši, např. krevety, mu nevadí. Jeden korál tak může obývat až pět párů různých druhů drobných korýšů. Biologové ze Smithsova mořského výzkumného centra na Floridě sledovali, jak efektivně se korýši dokážou s hvězdicemi vypořádat. Pokud svůj domov bránily pouze osamocené krabí páry, byl počet sežraných korálů jen o 19 % nižší než u těch, které byly ponechány bez jakékoli ochrany. Když se však do boje zapojil i jeden pár krevet, sežraly hvězdice o 65 % korálů méně. Ve světě korálových útesů tak stejně jako v komiksech platí, že celek je víc než jen součet jeho jednotlivých částí.

Zdroj: Smithsonian

-----

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/e4gdtGWR1Z4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.