Laser ukáže cestu bleskům

4. duben 2012

Francouzští vědci zjistili, že pomocí pulsů laserových paprsků dokážou blesk nejen vyvolat, ale také ho nasměrovat na určité přesné místo. Ukážou, kam má blesk uhodit.

Funguje to na následujícím principu: koncentrovaný laserový svazek ionizuje molekuly plynů obsažených ve vzduchu. Dojde k oddělení jednoho či více elektronů od atomu a místo neutrálních molekul se v atmosféře podél dráhy laserového paprsku objevují elektricky nabité ionty, tato oblast se tím změní v elektricky vodivý sloupec. Je to vlákno vytvořené z plazmy, kudy se elektrický výboj může svést podobně jako po dálnici – blesk totiž postupuje cestou nejmenšího odporu. Vodivý sloupec funguje prostě jako hromosvod.

„Bleskové“ rakety

Odborníci v minulosti ke stejnému účelu používali tzv. bleskové rakety. Ty mají v palivu přimíchány určité soli, které při opuštění trysky mezi zemí a bouřkovým mrakem vytvoří sloupec vodivého materiálu. Vystřelená raketa také může být se zemí spojena tenkým měděným drátkem, který funguje podobně. Po vystřelení bleskové rakety na bouřkové mraky pak dojde k cílenému vybití energie blesku v místě, kde se nemůže nikomu nic stát – blesk sleduje dráhu umělého vodivého sloupce. Laserová metoda je ovšem výhodnější, laser je totiž rychlejší, přesnější a ovladatelnější. A není nutné v atmosféře rozprašovat žádný nový materiál.

Francouzští vědci zkoumali odklánění blesku v laboratoři. Zjistili, že po laserové ionizaci sloupce vzduchu se blesk už nevybíjí nejkratší možnou cestou mezi elektrodami, ale sleduje vodivé plazmové vlákno vytvořené laserem. Ve speciálních případech lze blesky donutit i k tomu, aby opakovaně uhodily do stejného místa dvakrát či vícekrát. Použitý laser generoval velmi krátké femtosekundové pulsy.

Zdroje: Popular Science, Physorg.com

-----

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/buSaGIoNXu8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.