Dungelova Amazonie

3. duben 2012

V tropické části skleníku pod terasou si mohou návštěvníci prohlédnout téměř čtyři desítky kopií maleb českého malíře a biologa Jana Dungela, pořízených v tropické Venezuele. Ve vstupním vestibulu skleníku je doprovází dokumentární film o expedici Jana Dungela do Venezuely.

Výstavu 2. dubna v podvečer neformálně zahájil velvyslanec Venezuely v ČR Jeho Excelence Víctor Julián Hernández León s chotí a autor výstavy Jan Dungel s manželkou.

Jan Dungel již sedmnáctým rokem maluje divoká zvířata v tropech Jižní Ameriky, zejména v oblasti Amazonie, brazilského Pantanalu i horských úbočí And. Nejvíce mu však učarovala oblast deštných pralesů v povodí řeky Orinoco a bažin llanos ve Venezuele, odkud pochází nejvíce jeho kreseb. Zvířata pozoruje a maluje v jejich přirozeném prostředí (on sám nazývá své malování setkáváním se zvířaty). „V Jižní Americe se pro mě malování postupně stalo setkáváním se zvířaty. Splnil jsem si sen a nemaluji tam nic, s čím jsem se nesetkal, nic, co si, obrazně řečeno, nemůžu ohmatat. To mě naprosto fascinuje. Každá kresba mi připomíná konkrétní zážitek - vím přesně, za jakých okolností vznikla, co jsem u toho cítil, zda to bylo snadné, nebo ne,“ přibližuje svůj vztah k práci a nejoblíbenějšímu místu tvorby Jan Dungel.

Něco víc o autorovi:

Jan Dungel (* 23. března 1951, Vracov) je český přírodovědec, malíř, grafik a ilustrátor. Dětství prožil ve Vracově na jižní Moravě. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, krátce působil také v Biofyzikálním ústavu Akademie věd, v současné době působí již jako umělec na volné noze. V minulosti ilustroval dětské knihy i beletrii. Již několikrát navštívil jihoamerické pralesy, kde kreslí živočichy ve jejich přirozeném prostředí.

Ilustroval např. knihy K pramenům Orinoka, Chováme se jako zvířata, Tam, kde loví jaguár, Atlas ptáků České a Slovenské republiky, Atlas savců České a Slovenské republiky, Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky nebo v roce 2006 Jak se maluje prales. Mnoho z knih, které ilustroval, vyšlo i v zahraničí - Německu, Holandsku, Anglii, Francii nebo Polsku. Kniha Chováme se jako zvířata (napsal Zdeněk Veselovský) byla v roce 1992 oceněna titulem Nejkrásnější kniha roku. Atlas ptáků České a Slovenské republiky byl zase v roce 2002 nominován na prestižní cenu Magnesia Litera v kategorii populárně naučných knih.

Venezuelská Amazonie: 3. - 29. duben 2012; BZ Troja - skleník Fata Morgana; denně mimo pondělí 9 - 18 hodin

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio